Socijalno stanovanje u Kolašinu: Kandidata četiri puta više nego stanova

Dijele se dvije garsonjere, površine 19, odnosno 21 metar kvadratni, u takozvanoj Njemačkoj zgradi na lokaciji Pazarište. Socijalni slučajevi dobiće i garonjeru u zgradi u Ulici Dunje Đokić površine 24 metra kvadratna i jednosobni stanovi od 34, odnosno 40 kvadrata, u barakama u Smajlagića polju i izbjegličkom naselju
425 pregleda 3 komentar(a)
Njemačka zgrada, Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović
Njemačka zgrada, Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 27.02.2018. 20:12h

Za pet stanova koje će Opština Kolašin dodijeliti sugrađanima u stanju socijalne potrebe, zainteresovano je 20 porodica.

Toliko zahtjeva je stiglo na adresu Komisije za rješavanje stambenih pitanja lica u stanju socijalne potrebe.

Najkasnije do 8. marta, Komisija bi trebalo da odluči kome je najpotrebniji krov nad glavom.

O tome će, obećavaju, odlučiti transparentno i prema jasno utvrđenim kriterijumima.

Predsjednica Komsije Verica Aničić kaže da će vjerovatno odluka biti donesena i ranije. Podsjetila je da je rok za podnošenje zahtjeva istekao 21. februara i da će na korišćenje biti dodijeljene tri garsonjere i dva jednosobna stana.

Dijele se dvije garsonjere, površine 19, odnosno 21 metar kvadratni, u takozvanoj Njemačkoj zgradi na lokaciji Pazarište.

Socijalni slučajevi dobiće i garonjeru u zgradi u Ulici Dunje Đokić površine 24 metra kvadratna i jednosobni stanovi od 34, odnosno 40 kvadrata, u barakama u Smajlagića polju i izbjegličkom naselju.

To je prvi put u posljednje bar dvije decenije da Opština, konkursom, prema utvrđenim kriterijumima i uz formiranje komisije, dijeli stanove siromašnim sugrađanima.

Prethodne vlasti su imale značajno drugačiju praksu. Tako su stanovi u Ulici Dunje Đokić podijeljeni na osnovu skupštinske odluke, ali bez jasno obrazloženih kriterijuma.

Na sličan način podijeljeni su i stanovi u Kadrovskoj zgradi na starom pazarištu, a tu odluku stavio je van snage Ustavni sud.

Prethodno, tu odluku je blokirala i Vlada.

U Kolašinu je u nekoliko zgrada na desetine praznih, uglavnom poluzavršenih stanova.

Još prije tri godine donesena je odluka o pristupanju izradi nacrta lokalnog programa socijalnog stanovanja. Tada je i formirana radna grupa čiji je zadatak bio da pribavi informacije o „socijalnim stanovima“ koji su vlasništvo države.

Iz Opštine su više puta naglašavali kako stambene zgade u kojima ima neuseljenih i nezavršenih stanova nijesu upisane u katastar i bez osnovne su dokumentacije.

Bonus video: