Sofija Prajd osudio zabranu Akademske šetnje ponosa u Nikšiću

“Ne postoji valjan razlog da se to ne učini i u Nikšiću”, poručili su iz Sofija Prajda
83 pregleda 10 komentar(a)
LGBT, parada ponosa Podgorica, Foto: Damira Kalač
LGBT, parada ponosa Podgorica, Foto: Damira Kalač
Ažurirano: 08.05.2015. 20:08h

Organizacioni odbor Sofija Prajda osudio je odluku crnogorskih vlasti da zabrane Akademsku šetnju ponosa u Nikšiću, saopšteno je iz LGBT Foruma Progres.

Iz Foruma progres su objasnili da Organizacioni odbor Sofija prajda organizuje Povorku Ponosa u Sofiji i čine ga članovi različite starosti, roda, seksualne orijentacije, profesije, političnih viđenja i karakteristika.

“Organizacioni odbor Sofija prajda je duboko razočaran odlukom crnogorske policije da zabrani Akademsku šetnju ponosa”, navodi se u saopštenju.

To je, kako smatraju, potpuno neprihvatljiv potez crnogorskih vlasti, uzimajući u obzir to da je, kako su naveli, nacionalna policija jasno dala do znanja da je u potpunosti spremna da pruži adekvatnu zaštitu učesnicima Povorke ponosa u Podgorici.

“Ne postoji valjan razlog da se to ne učini i u Nikšiću”, poručili su iz Sofija Prajda.

Značajno je, kako se navodi, napomenuti da je policija već jednom u aprilu zabranila šetnju u Nikšiću.

“Prijetnje od strane protivnika povorke ne mogu poslužiti kao razlog da vlasti nebrojeno puta zabrane mirnu povorku ponosa. Dužnost je države da pruži zaštitu svakome ko želi da iskoristi svoje pravo na mirnu demonstraciju garantovanu Ustavom”, poručili su iz Sofija Prajda.

Oni su kazali da crnogorske vlasti ne smiju omesti prijetenje huligana ukoliko ozbiljno žele da se integrišu u veliku porodicu demokratskih društava.

“Moraju u praksi pokazati da je Crna Gora posvećena obezbjeđivanju osnovnih demokratskih sloboda”, navodi se u saopštenju.

Bonus video: