Softić traži odštetu, jer nema pravde

Softić je prvi novinar iz Crne Gore koji je, zbog nedjelotvorne istrage, tužio državu. On je, uz podršku “Akcije za ljudska prava” iz Podgorice, podnio Osnovnom sudu u Podgorici tužbu protiv države tražeći naknadu štete od 100.000 eura
1 komentar(a)
Tufik Softić, Foto: Boris Pejović
Tufik Softić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 22.02.2017. 20:48h

U Osnovnom sudu u Podgorici sjutra počinje suđenje državi po tužbi Tufika Softića, dopisnika “Monitora” i “Vijesti” iz Berana. Postupak će voditi sudija Milena Brajović, a osnov tužbe je neefikasna i nedjelotvorna istraga. Nakon Softićeve serije tekstova o narko i kriminalnim grupama, dvojica napadača su pokušali da ga 1. novembra 2007. ubiju ispred njegove kuće u Beranama. Napadači su mirno odšetali, a Softić je ostao da leži krvav pred svojom kućom. Našla ga je maloljetna kćerka, koja je zbog toga imala traumu.

Softić je ponovo napadnut prije tri godine, kada je u dvorištu porodične kuće aktivirana eksplozivna naprava.

Nalogodavci i izvršitelji oba napada na njega nisu otkriveni. Istraga prvog napada je obustavljena nakon nekoliko godina zbog navodnog nedostatka dokaza, dok je druga formalno otvorena, ali nije pomjerena sa mrtve tačke.

Softić je prvi novinar iz Crne Gore koji je, zbog nedjelotvorne istrage, tužio državu. On je, uz podršku “Akcije za ljudska prava” iz Podgorice, podnio Osnovnom sudu u Podgorici tužbu protiv države tražeći naknadu štete od 100.000 eura.

U tužbi se navodi da Softić "živi u kontinuiranoj neizvjesnosti i strahu za sigurnost sebe i svoje porodice, zbog činjenice da su nalogodavci i izvršioci dva napada na njega nekažnjeni i na slobodi”.

Softić je državu Crnu Goru tužio zbog povrede prava ličnosti, odnosno ljudskih prava na osnovu Evropske konvencije o ljudskim pravima i Ustava Crne Gore, duševnih bolova “zbog straha koji trpi i koji će trpjeti zbog opasnosti od ponovnog pokušaja lišenja života jer napadači i nalogodavci napada nijesu pronađeni”. Zastupnica imovinsko-pravnih interesa države Slavica Laković je u izjašnjenju navela da ne postoji nijedan materijalni dokaz jer se o odgovornosti države može govoriti samo u slučaju nezakonitog i nepravilnog rada njenih državnih organa, što ovdje nije slučaj.

Bonus video: