Softiću povećana naknada za nedjelotvornu istragu na 12.000 eura

Softić je 2007. brutalno pretučen ispred kuće u Beranama, a istraga je zatvorena jer Državno tužilaštvo nije obezbjedilo dokaze
151 pregleda 0 komentar(a)
Tufik Softić, Foto: Luka Zeković
Tufik Softić, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 06.07.2018. 15:25h

Viši sud u Podgorici potvrdio je presudu Osnovnog suda da je država odgovorna za nedjelotvornu istragu u slučaju napada na novinara "Vijesti" Tufika Softića, ali je povećao iznos odštete sa 7.000 na 12.000 eura.

Softić je 2007. brutalno pretučen ispred kuće u Beranama, a istraga je zatvorena jer Državno tužilaštvo nije obezbjedilo dokaze.

On je pred Osnvovnim sudom dobio spor zbog nedjelotvorne istrage i odštetu od 7.000 eura a postupak je pokrenut na osnovu pravne pomoći koju mu je pruđila NVO Akcija za ljudska prava.

I Ustavni sud je ranije, po istom osnovu, prihvatio žalbu Softića dosudivši mu takođe pravično obeštećenje u istom iznosu.

Sofitćev adbokat Dalibor Tomović žalio se na presudu Osnvonog suda i Viši sud je povećao iznos naknade, potvrđeno je "VIjestima".

Softić je novinar "Vijesti" i član Upravnog odbora Društva profesionalnih novinara Crne Gore.

To udruženje, kako je saopšteno "Vijestima", podzdravlja odluku Višeg suda koja uspostavlja nove standarde za zaštitu prava novinara u Crnoj Gori.

Prema zvaničnoj vladinoj statstici, navodi DPNCG, do januara ove godine registrovano je 36 napada na novinare posljednjih nekoliko godina.

Nakon toga napadnut je Sead Sadiković, novinar TV VIjesti i pucano je na novinarku "VIjesti" Oliveru Lakić.

Bonus video: