Solana ostaje pod okriljem NP

Cilj uzimanja u zakup imovine je preduzimanje aktivnosti za održavanje i unapređivanje uspostavljenog ekosistema
52 pregleda 1 komentar(a)
Solana, Foto: Samir Adrović
Solana, Foto: Samir Adrović
Ažurirano: 19.08.2017. 19:26h

Javno preduzeće za nacionalne parkove Crne Gore dostavilo je stečajnom upravniku Solane „Bajo Sekulić“, Žarku Ostojiću zahtjev za godišnji zakup cjelokupne imovine najstarijeg ulcinjskog preduzeća. Nacionalni parkovi Solanom upravljaju od 24. avgusta 2015. godine u skladu sa zaključcima Vlade i ugovorom sa stečajnom upravom kojim su definisana međusobna prava i obaveze.

“Cilj uzimanja u zakup imovine Solane je preduzimanje aktivnosti koje se odnose na održavanje i unapređivanje uspostavljanje ekosistema u zakupljenom području,” piše u odgovorima JP na pitanja Vijesti. Podsjeća se da su na posljednjoj sjednici Savjetodavnog tijela za Solanu, koja je održana 12. jula ove godine, stalni članovi predložili da se Javnom preduzeću za nacionalne parkove povjeri upravljanje biodiverzitetom te kompanije i nakon isteka aktuelnog govora o zakupu 24. avgusta.

“U proceduru pripreme ove inicijative se već krenulo. Kako 24. avgusta tekuće godine ističe period trajanja zakupa, JPNPCG je obavjestilo stečajnog upravnika da je zainteresovano da za naredni period od godinu, ponovo uzme u zakup imovinu označenog privrednog društva u iste svrhe”, piše u odgovoru.

Na pitanje zbog čega više od 20 dana voda iz mora ne otiče u bazene Solane i Port Milenu, iz Nacionalnih parkova su naveli da je u pitanju kvar na pumpnom postrojenju u Đeranama, koji je posljedica dotrajalosti opreme, odnosno cjevovoda koji se nalazi u moru.

“Odmah se počelo sa aktivnostima na saniranju nastalog kvara koji zbog kompleksnosti ovog postrojenja zahtijeva nabavku djelova, koji se, inače, po narudžbi izrađuju, te njihovu ugradnju, a što sve ukupno zahtijeva značajna finansijska sredstva i vrijeme”, dodaje se.

Dok traju radovi na popravci postojeće pumpe, kako se navodi, paralelno se izvode radovi na postavljanju nove pumpe koja bi trebalo da bude instalirana u narednom periodu, a čiju nabavku realizuje Privredni sud.

Ne vodite kanalizaciju u solanu

JP Nacionalni parkovi” su apelovali na građane i goste da u kanal koji odvodi morsku vodu iz pumpnog postrojenja Đerane ka bazenima, ne bacaju smeće i ne izlivaju fekalije.

“Mi smo kod nadležnih opštinskih službi inicirali čišćenja kanala.

Apelujemo na građane da ne bacaju otpad i ne ispuštaju otpadne vode u solanski kanal kako bi JP za nacionalne parkove bilo u mogućnosti da u skladu sa svojim nadležnostima i mogućnostima upravlja vodama ovog područja,” piše u odgovoru PR službe JP.

Bonus video: