Solarnim brodom uskoro kroz zaliv

Prema predračunima, dnevna karta za neograničen broj vožnji koštala bi 5, sedmična 15, a mjesečna 25 eura
129 pregleda 3 komentar(a)
Montemarine Yachting, Foto: Montemarine Yachting
Montemarine Yachting, Foto: Montemarine Yachting
Ažurirano: 02.06.2016. 06:15h

Opštini Kotor preliminarno su odobrena sredstva za gradnju broda na električni pogon, koji se napaja solarnom energijom.

Kotorani su aplicirali kod UNDP-a za učešće u pilot-fazi dobijanja tehničke i finansijske podrške inovativnim projektima koji aktivno doprinose ublažavanju klimatskih promjena u sektoru turizma.

Brod bi bio korišćen za uspostavljanja međumjesnog brodskog prevoza u Kotorskom zalivu.

Brod dužine 15 i širine 6 metara, za 50 putnika, gradiće kompanija „Montemarine Yachting“ iz Kotora.

Ta firma je prošle godine javnosti prikazala prototip nešto manjeg, prvog svog elektro broda sa napajanjem preko solarnih panela.

Novi veći brod, vrijedan 240.000 eura, uskoro bi trebalo da zaplovi u sklopu projekta iz koga su zajedno stali Opština i Turistička organizacija Kotor, Montemarine yachting i nevladina organizacija Expeditio.

Planirano je da električni brod saobraća na redovnoj liniji Kotor riva - Dobrota Plagenti - Dobrota Sveti Matija - Glavati - Peluzica - Kotor riva.

Menadžer Opštine Kotor Srđan Dragomanović zatražio je od Ministarstva održivog razvoja i turizma da se za realizaciju ovog projekta u Plan privremenih objekata u zoni morskog dobra uvrsti pristanište na Peluzici, što je resor ministra Branimira Gvozdenovića i prihvatio. Dragomanović je u dopisu MORT-u naveo da je realizacija projekta “značajna sa aspekta rješavanja komunalnog problema gužvi u toku ljetnje sezone, kao i sa aspekta doprinosa unapređenja turističke ponude“.

Ukupna vrijednost projekta je 265.000 eura, a Kotorani treba da obezbijede 25 odsto, od čega oko 25.000 eura u novcu.

Očekuje se da se uskoro pred odbornicima u lokalnom parlamentu nađe predlog odluke o ulasku u realizaciju projekta.

Sa novcem koji bi za to izdvojila lokalna uprava i Turistička organizacija, subvencionisao bi se dio cijene brodskih karata.

Prema predračunima, krajni potrošač bi dnevnu kartu za neograničen broj vožnji plaćao 5, sedmičnu 15, a mjesečnu 25 eura.

Ukoliko SO da „zeleno svjetlo“, očekuje se da solarni brod na redovnoj liniji unutar Kotorskog zaliva zaplovi već do kraja ovog ljeta.

Kako se navodi u materijalima sa kojima se apliciralo za sredstva UNDP, plovidba između dvije susjedne stanice trajaće po 7 minuta, dok bi brod cijelu trasu do povratka u polaznu stanicu prelazio za oko 40 minuta.

Brod bi radio 8 sati dnevno sa dva zaposlena člana posade.

Bonus video: