Sonigo i Zindović: Novac imamo, a biraćemo iskusne

Sonigo kaže da je rizikovao milione eura svog novca, iz ubjeđenja da se može napraviti održivi turistički eko dragulj
136 pregleda 17 komentar(a)
Porto Skadar Lake, Foto: Porto Skadar Lake
Porto Skadar Lake, Foto: Porto Skadar Lake
Ažurirano: 27.02.2017. 16:36h

U analizi “Grin houma” i neformalnog udruženja građana o projektu Porto Skadar Lake (PSL) izneseno je niz netačnih i proizvoljnih informacija, koje za cilj mogu imati jedino da nanesu štetu imidžu samog projekta i stranog investitora, koji je odlučio da svoj novac uloži u razvoj eko turističkog kompleksa u Crnoj Gori.

To se navodi u reagovanju Montenegro Resort Company (MRC), koje su potpisali predsjednik i generalni menadžer Lionel Sonigo i Ivan Zindović.

Oni su podsjetili da je Sonigo kupio u prethodnih nekoliko godina zemlju od privatnih vlasnika na području planirane gradnje eko kompleksa, sa namjerom da na svojoj zemlji, poštujući pri tom sve zakonske procedure, izgradi turistički kompleks.

“U prethodnih sedam godina investitor je uložio ogromne napore da svoju viziju razvoja ovog dijela Skadarskog jezera prenese na crnogorske institucije, arhitektonske kuće, banke, fondove i hotelske brendove i ubijedi ih u perspektivu budućeg eko rizort kompleksa, u čemu je i uspio, pri tom rizikujući milione eura svog novca, upravo iz ubjeđenja da se može napraviti još jedan turistički dragulj u ovom dijelu Evrope, koji je održiv u svakoj sferi”, piše u odgovoru na optužbe.

Sonigo i Zindović navode da su dobili Studiju lokacije, urbanističko tehničke uslove i uradili Studiju procjene uticaja na životnu sredinu.

“Studiju je odobrila komisija Agencije za zaštitu životne sredine, a u sastavu te komisije bila su četiri biologa. Da je postojao ijedan razlog da ova studija ne dobije saglasnost, vjerujemo da bi nadležni državni organ postupio u skladu s tim. Ukoliko postoji još neka instanca nadležna za davanje saglasnosti na ovakve dokumente i hijerarhijski je iznad Agencije, bilo bi dobro da nas o tome obavijeste predstavnici NVO “Grin houm”, kako bismo se obratili i toj instanci”, kaže se u odgovoru.

Oni su naveli da princip investiranja u neku oblast ne zahtijeva primarno iskustvo u toj oblasti, već novac .

“ Novac za projekat PSL je obezbijeđen, a neophodno iskustvo za jedan ovakav eko turistički kompleks će dati upravo partneri na projektu, koje ćemo pažljivo birati i dati im projekat na upravljanje. O načinu odabira partnera dovoljno govori podatak da su dizajn i arhitektonsko rješenje kompleksa rađeni u sadejstvu dvije respektabilne firme, jedne iz Francuske i jedne iz Crne Gore. Radi se o francuskom arhitektonskom studiju Francois Leclercq koji je projektovao neke od impozantnijih građevina u posljednjim decenijama u Francuskoj i dobitnik je najprestižnije arhitektonske nagrade u toj zemlji, te o crnogorskoj kompaniji Business Art, koja je domaćoj javnosti poznata po nekim od ljepših djela moderne crnogorske arhitekture, poput Capital Plaza kompleksa”.

U odgovoru se kaže da o reputaciji Soniga govori podatak da ima vrlo uspješne biznise u nekoliko zemalja, te da ima punu podršku francuske ambasade.

“Nije tačno da su sve njegove prethodne kompanije već zatvorene, već je on prodao svoj udio u njima i nastavio svoj novac da ulaže u druge oblasti. Gospodin Sonigo nije investitor koji dolazi u Crnu Goru preko nekog privatizacionog procesa, te u tom smislu poređenja sa nekim privatizacijama ne mogu da se prave, kao ni da se nameću obaveze koje se postavljaju investitorima u tim procesima. Ipak, nezavisno od ove činjenice, investitor je obećao i ispuniće svoje obećanje u pogledu angažovanja crnogorskih firmi na izgradnji projekta (jedna firma je već angažovana), za poslove za koje u Crnoj Gori nađe adekvatne podizvođače, kao i obećanje u pogledu angažovanja lokalnog stanovništva kada kompleks bude otvoren za javnost”.

Navodi se da je najveći problem lokalne zajednice koja naseljava taj dio Skadarskog jezera nezaposlenost i odlazak ljudi, jer ne vide perspektivu.

“Da su autori analize pošli da popričaju sa svim mještanima, bilo bi im jasno zašto velika većina podržava ovaj projekat, koji će otvoriti radna mjesta, stvoriti prilike za plasman domaćih proizvoda i od jednog zaboravljenog kraja napraviti turističku destinaciju. Sada želimo da najavimo i da je u planu osnivanje Fondacije, koja će se, po izgradnji kompleksa, baviti zaštitom prirode i promocijom Skadarskog jezera, a biti finansirana od profita koji kompleks ostvari”.

U odgovoru se navodi da je tačno da rizort sada ne posjeduje UN “Green Globe” sertifikat, zato što rizort još nije ni izgrađen.

“Sertifikat se dobija po završetku gradnje kompleksa, a nakon što stručnjaci procijene stepen ispunjenosti važnih ekoloških parametara. Mi se nadamo i učinićemo sve da izgradimo takav kompleks koji će dobiti ovu prestižnu zelenu sertifikaciju. Takođe smo se nadali da Skadarsko jezero može biti pod zaštitom UNESCO-a, imali smo komunikaciju sa njima i dobili odgovor da ne planiraju ovaj prostor da stave pod svoju zaštitu. Istog trenutka smo uklonili ovu informaciju sa našeg web sajta“ i više ne komuniciramo ovaj segment”.

Podsjeća se da je kompleks u prvoj fazi izgradnje, koja podrazumijeva pripremu terena. “Za sljedeću fazu izgradnje neophodno je angažovati veći broj građevinskih mašina i stoga nam je potreban pristupni put, kako su to dobro primijetili autori analize. Već smo predali zahtjev za izgradnju pristupnog puta Prijestonici Cetinje. Čim dobijemo dozvolu za izgradnju pristupnog puta, kojem se sigurno raduju i mještani ovog područja, gradnja će biti intenzivirana”. Oni su apelovali na NVO da se “bore i djeluju protiv stvarnih ekoloških i drugih izazova u državi koje sami građani prepoznaju i koji utiču na njihove živote, a ne da zaustavljaju razvoj kompleksa, za koji je upravo investitoru u najvećem interesu da bude ekološki i održiv”.

Bonus video: