Sonja Radović, hraniteljka iz Bijelog Polja: Bratanića voli kao svoje dijete

“Živim za njega, to mi je sve. Ode mi u školu i kad se vrati mene sunce ugrije, koliko ga volim“
102 pregleda 3 komentar(a)
Sonja Radović, Foto: Jadranka Ćetković
Sonja Radović, Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 08.11.2016. 20:09h

Sonja Radović iz sela Jagoče, udaljenog od Bijelog Polja oko 30 kilometara, odnedavno je staratelj - hranitelj djeteta svog pokojnog brata.

Tim humanim zanimanjem ona se bavi već tri godine, a pravo na hraniteljstvo koristi od juna ove godine.

O mogućnosti da može da ostvari pravo na starateljstvo saznala je preko medija, nakon čega se obratila bjelopoljskom Centru za socijalni rad.

“Presrećna sam što postoji ovakva mogućnost pomoći. Ranije sam se bavila poljoprivredom i mom brataniću ništa nije falilo, imao je sve što i druga djeca. Ipak, sada nam je mnogo lakše“.

Radovićeva nema djece i kaže da bratanića voli kao svoje dijete.

“Ne može svako da bude biološki roditelj, ali na ovaj način, bilo srodničkim ili nesrodničkim starateljstvom, čovjek može dobiti drugu šansu za roditeljstvo. Djeca koja su bez ikakve krivice ostala nezbrinuta, često odrastaju u kolektivnim smještajima, bez topline i ljubavi porodičnog okruženja. Opet, ta ljubav koju darujete je nešto što se vraća u takvim pregrštima da je čovjek ispunjen do kraja života spoznajom da čini pravu stvar u životu“.

Ističe da ništa ne grije dom kao dječja duša i da ima razlog više da živi i stvara.

“Živim za njega, to mi je sve. Ode mi u školu i kad se vrati mene sunce ugrije, koliko ga volim“.

Naglašava da je ponosna i srećna što može da brine o djetetu i što će pratiti svaki njegov korak u odrastanju.

Ona je istakla izuzetnu saradnju sa Centrom za socijalni rad u Bijelom Polju.

Naknadu koju prima za nju i dijete smatra dovoljnom.

Direktor Centra za socijalni rad Admir Mustajbašić kazao da pružalac usluge porodičnog smještaja-hraniteljstva ima pravo na stručnu podršku i naknadu.

“Visina naknade za porodični smještaj, odnosno naknade staraocu kod kojeg je štićenik smješten, određuje se u odnosu na cijenu odgovarajućeg domskog smještaja. Iz Izvještaja o radu Centra za socijalni rad za opštine Bijelo Polje, Mojkovac i Kolašin za 2015. godinu po ovom osnovu isplaćeno je za 131.267,95 eura”.

Srodnici hranitelji 13 djece, o jednom se ne brine familija

Mustajbašić kaže da je u Bijelom Polju trenuto 13 djece u srodničkom hraniteljstvu i jedan u nesrodničkom.

“Uslugu porodičnog smještaja-hraniteljstva i porodičnog smještaja pruža fizičko lice koje je procijenjeno kao podobno od strane našeg centra, koje je uspješno završilo obuku i dobilo licencu za pružanje te usluge a sve u skladu sa Zakonom o socijalnoj i dječjoj zaštiti i zakonom kojim se uređuju porodični odnosi“.

Bonus video: