Sos linija za žrtve nasilja u porodici: U prvih šest mjeseci preko hiljadu i po poziva

Oni su podsjetili da radom SOS linije za žrtve nasilja u porodici koordinira SOS telefon za žene i djecu žrtve nasilja Nikšić
1 komentar(a)
Silovanje, nasilje u porodici
Silovanje, nasilje u porodici
Ažurirano: 07.03.2016. 18:57h

Nacionalna SOS linije za žrtve nasilja u porodici je u prvih šest mjeseci rada primila više od hiljadu i po poziva, saopšteno je iz Ministarstva rada i socijalnog staranja (MRSS)

„Projektni tim Nacionalne SOS linije za žrtve nasilja u porodici obavještava javnost da je od 1. septembra 2015. do 29. februara 2016. godine primljeno ukupno 1.671 poziv”, kaže se u saopštenju.

Iz MRSS su precizirali da je, tokom prvih šest mjeseci rada, SOS linija pružila 2.155 usluga - 878 informisanja, 725 povjerljivih razgovora, 266 posredovanja u institucijama, od čega i 64 urgentnih intervencija, 158 psiholoških savjetovanja, 14 upućivanja i 27 zahtjeva za smještaj u sklonište za žrtve nasilja u porodici.

Dodaje se da je u prvih šest mjeseci realizacije projekta, 328 osoba uputilo poziv za pomoć.

„Najviše poziva je stiglo iz Podgorice 360 i Nikšića 428, Bara 156, Herceg Novog 123, Berana 109, Kotora 104, Pljevalja 100, Budve 63, Bijelog Polja 53, Danilovgrada 52, Cetinja 46, Rožaje 27, Ulcinj 19, Mojkovca osam, Kolašina šest, Andrijevice i Tivta po četiri, Plav dva i Žabljak, Petnjice i Plužina po jedan poziv”, objasnili su iz MRSS-a.

Oni su podsjetili da radom SOS linije za žrtve nasilja u porodici koordinira SOS telefon za žene i djecu žrtve nasilja Nikšić.

Linija je besplatna za pozive sa bilo koje mreže u Crnoj Gori i dostupna 24 sata svakog dana.

Servis, kako su naveli, predstavlja prvi i najvažniji kontakt za podršku žrtvama nasilja u porodici.

U saopštenju se kaže da je zadatak konsultantkinja koje rade na liniji da ojačaju snage žrtve, servisiraju njene akutne potrebe, podrže je da osnaži svoje kompetencije i povrati kontrolu nad svojim životom.

„Servis osnažuje i pruža podršku žrtvi kroz emocionalnu podršku, informisanje o pravima i mogućnostima za žrtvu, konsultacije i pomoć u kriznim situacijama, upućivanje na druge organizacije, ustanove i institucije i psihološko savjetovanje“, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: