SOVCG u subotu organizuje novi protestni marš

Predsjednik Sindikata Nenad Čobeljić, kazao je da, uprkos zahtjevu, od marša prošle subote nije uspostavljen socijalni dijalog na relaciji Ministarstvo odbrane – SOVCG
0 komentar(a)
SOVCG protest, Foto: Boris Pejović
SOVCG protest, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 14.09.2017. 14:10h

Sindikat odbrane i Vojske Crne Gore (SOVCG) će, nakon što Ministarstvo odbrane nije ispunilo njihove zahtjeve, u subotu organizovati novi protestni marš “Za istinu, pravdu i dostojanstvo”, kojim traže da se obrazlože razlozi za otpuštanje iz službe 22 vojnika.

Predsjednik Sindikata Nenad Čobeljić, kazao je da, uprkos zahtjevu, od marša prošle subote nije uspostavljen socijalni dijalog na relaciji Ministarstvo odbrane – SOVCG.

U međuvremenu, kako je rekao, 22 vojnika “jednostranom odlukom ministra odbrane, nisu više profesionalni vojnici i vojnikinje Vojske Crne Gore, a da nisu ispitani razlozi i motivi za to”.

“Ovo nisu samo napori da se uspostavi socijalni dijalog i protjerani vojnikinje i vojnici (naši sugrađani) vrate na svoja radna mjesta, ovo su napori da se jedanput zauvijek kaže i poruči da zakon mora biti isti za sve, da građanka i građanin Crne Gore moraju biti u fokusu i hitnosti zaštite od strane nadležnih državnih institucija, a u skladu sa Ustavom i zakonom”, rekao je Čobeljić.

Iz SOVCG su na protestni marš, koji počinje u 11 sati, na Trgu nezavisnosti, pozvali sve društvene subjekte, sindikate, predstavnike civilnog društva i istaknute pojedince.

Na protestu prošle subote, uprkos najavi da će ih biti preko 2.000, prema policijskoj procjeni, bilo je oko 150 okupljenih.

Čobeljić je na subotnji marš pozvao i sve pripadnike VCG.

“Da se prisjete šta smo sve postigli socijalnim dijalogom i da shvate da potpuno eliminisanje socijalnog dijaloga i beskurpulozni atak na SOVCG od strane aktuelnog ministra odbrane podrazumijeva potpunu obespravljenost i progon u skladu sa ministrovim tajnim kriterijumima kamufliranim u potrebama službe”.

Bonus video: