Spahić ne da Agenciju za životnu sredinu Gvozdenoviću

Novoizabrani v. d. direktora Agencije za životnu sredinu i član rukovodstva SDP-a protiv planova u nekim djelovima vlasti da naprave novu reorganizaciju državne uprave
60 pregleda 4 komentar(a)
Ervin Spahić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ervin Spahić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 17.07.2013. 20:28h

Na nezvanična zalaganja čelnih ljudi u Ministarstvu održivog razvoja i turizma da se Agencija za zaštitu životne sredine pripoji tom resoru, novoizabrani v. d. direktora Ervin Spahić ne gleda sa odobravanjem.

On je u razgovoru za “Vijesti” kazao da je EU podržala osnivanje Agencije kao glavnog organa za primjenu zakona u oblasti životne sredine i da je čak finansirala izgradnju zgrade u kojoj se nalazi.

“Izmjena postojećeg institucionalnog okvira mogla bi dovesti u pitanje tehničku pomoć koju Crna Gora dobija kroz nacionalne i regionalne projekte od strane Međunardone agencije za atomsku energiju i EU”, kazao je Spahić.

On je kazao da je Agencija, kao samostalni organ uprave, organizaciono kompletirana, stručno i kadrovski ojačana i da je uspostavila sve početne oblike saradnje sa domaćim i međunarodnim partnerima.

“Na ovaj način Agencija ulazi spremno u proces pregovaranja sa EU za Poglavlje 27-životna sredina, pa bi eventualne izmjene u organizacionom smislu ugrozile uspješno postavljeni sistem funkcionisanja. U prilog ovoj potrebi govori i činjenica da će poglavlje o životnoj sredini u pregovorima o pristupanju EU biti jedno od najtežih i najzahtjevnijih”, upozorio je Spahić.

Osnivanjem Agencije 2008. godine je, prema njegovim riječima, napravljen značajan korak u primjeni ciljeva i standarda EU u pogledu zaštite životne sredine. On je kao još jedan argument u korist zadržavanja trenutnog institucionalnog okvira Agencije iskazao i opredjeljenje Crne Gore kao ekološke države.

Agencija je osnovana 12. novembra 2008. godine, a od marta 2009. je preuzela određene nadležnosti od tadašnjeg Ministarstva turizma i zaštite životne sredine.

Spahić kaže da je misija Agencije aktivno unapređenje ekološkog statusa Crne Gore na profesionalan način, služeći tako prirodi, zdravlju i ekonomskim interesima sadašnjih i budućih generacija.

“Ukoliko bi se Agenciji oduzeo status samostalnog organa, do čega vjerujemo da neće doći, napravio bi se korak unazad, što sigiruno nije nikome u interesu, posebno sada kada nas očekuju veoma zahtjevni pregovori o životnoj sredini na putu integracija u evropsku porodicu naroda”, ponovio je Spahić.

Posljednjom sistematizacijom, koju je Vlada usvojila u maju, utvrđeno je 88 radnih mjesta u Agenciji, od kojih je popunjeno 57.

Dosadašnja direktorica Agencije Daliborka Pejović je sada državna sekretarka u Ministarstvu turizma i održivog razvoja.

Izazovi me privlače i hoću da ostanem ovdje

Iako sitaucija u Agenciji, prema njegovim riječima, “nije laka”, Spahić vjeruje u svjetliju budućnost tog državnog organa: “Situacija nije laka, ali ekonomski trenutak je takav da nije laka ni u jednoj instituciji u društvu.

Vjerujem da Agencija ima budućnost i da će biti uspješna u mjeri u kojoj svi koji rade u njoj budu ulagali rada i truda”. Spahić je odlučan da ostane na čelnoj funkciji: ”Nisam neko ko bježi od izazova, već se suočava sa njima, zato bih volio da u narednom periodu, ključnom sa više aspekata, budem na čelu ovog kolektiva i doprinesem njegovom razvoju i napretku”.

Bonus video: