Spahić opet zapošljava po partijskom ključu

Spahić je rekao da je sve radio po zakonu, odlučio da kandidati ne ispunjavaju uslove
508 pregleda 8 komentar(a)
Sabahet Spahić, Foto: Jadranka Ćetković
Sabahet Spahić, Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 02.03.2018. 19:52h

Iako je osuđen zbog partijskog zapošljavanja sekretarke Osnovne škole “Šukrija Međedović” u bjelopoljskom selu Godijevo, njen direktor Sabahet Spahić ponovo je u radni odnos primio koleginicu iz Bošnjačke stranke Adelu Kolić.

On, međutim, tvrdi za “Vijesti” da je sve zakonito, ne želeći da ulazi u detalje. Rekao je da će o svemu odlučiti pravosudni organi.

Presudom Osnovnog suda u Bijelom Polju iz decembra prošle godine Spahiću je naloženo da za sekretara/računovođu izabere jednog od prijavljenih kandidata.

On je, međutim, odlučio da prijavljeni Anita Zejnilović i Almina Hodžić ne ispunjavaju uslove, poništio je konkurs i u januaru ove godine raspisao novi - za prijem na određeno vrijeme.

U Odluci o prijemu na ponovljenom konkursu, samo mjesec dana nakon sudske presude, piše da je Kolić ispunila konkursne uslove za sekretara/računvođu.

Oštećeni kandidati, na osnovu čije tužbe je ranije direktor osuđen u Osnovnom sudu u Bijelom Polju, Anita Zejnilović i Almina Hodžić rekli su da ponovo sremaju tužbu jer direktor nije ispoštovao sudske odluke.

Bjelopoljski Osnovni sud je kaznio Spahića sa 1.600 eura zbog neizvšenja sudske odluke na štetu Zejnilović i Hodžića. Zbog nepravilnosti oko angažmana Kolić na poslovima sekretara Uprava za inspekcijske poslove je, nezavisno od sudske odluke, školu i Spahića kaznila sa 600 eura.

Almin Hodžić smatra da se prilikom popunjavanja spornog radnog mjesta želi po svaku cijenu, suprotno zakonu, izabrati kandidat prema kriterijumima koji ne predstavljaju stručnost i kompetentnost za obavljanje poslova, već isključivo određenu političku pripadnost.

Anita Zejnilović je kazala da je “očekivala da će konačno prvi put pobijediti pravda, a direktorima škola stati na put da sami kreiraju i tumače propise i zakone kako njima odgovara”.

”Ali, uvjerila sam se i sama da Ministarstvo štiti direktora, protivrječi sudovima, čime se samo dokazuje da su direktori škola iznad zakona i domašaja sudskih presuda”, kazala je Zejnilović.

Bonus video: