Spas: Vlada Turske donirala vakcine za djecu koje Fond nije mogao da obezbijedi

Direktor Fonda za zdravstveno osiguranje dr Kenan Hrapović rekao je da je vrijednost donacije 125.000 eura, odnosno 5,68 eura po vakcini
54 pregleda 12 komentar(a)
Ažurirano: 09.07.2014. 18:32h

Vlada Turske donirala je 22.000 doza petovalente vakcine za djecu crnogorskom zdravstvenom sistemu, čime će biti obezbijeđena uobičajeva vancinacija djece.

Direktor Fonda za zdravstveno osiguranje dr Kenan Hrapović rekao je da je vrijednost donacije 125.000 eura, odnosno 5,68 eura po vakcini.

“Montefarm je u decembru prošle godine raspisao tender za nabavku kombinovanih petovalentih vakcina, koje omogućavaju istovremenu imunizaviju djece protiv pet dječjih bolesti (difterija, tetanus, veliki kašalj, dječja paraliza i bakterijski meningitis), ali nije bilo ponuda”, rekao je Hrapović.

On je kazao da taj problem prisutan i u regionu, jer su proizvođači imali probleme u proizvodnji što je dovelo do nestašice.

Zaliha je bilo, kako je rekao, do kraja juna, zbog toga je bilo neophodno da se obezbijede vakcine drugim kanalima, dok se nova tenderska procedura ne okonča.

“Vakcine su stigle u Crnu Goru, prevezene su i skladištene po svim neophodnim procedurama i zahvaljujemo prijateljskoj Turskoj, Ministarstvu zdravalja Turske i posebno ambasadi u Crnoj Gori”, kazao je Hrapović.

Prvi sekretar Turske amasade Ferham Jorulmaz napomenuo je da je saradnja dvije države dobra, i da je Turska srećna što može da pomogne. D.Đ.

Uskoro poziv privatnim apotekama

Hrapović nije mogao da precizira kada će Fond objaviti javni poziv privatnim apotekama za umrežavanje, što bi omogućilo građanima da uzimaju ljekove na recept i kod privatnika.

Prema zaključcima Vlade sa zasijedanja 7. i 8. marta predviđeno je da se umreže privatne apoteke do kraja trećeg kvartala, odnosno do kraja septembra. Prije toga neophodna je da se završi amninistratuivni posao, raspiše javni konkurs, odaberu privatnici sa kojima će Fond zaključiti ugovore, i tek tada će biti moguće da građani odu sa receptom u privatne apoteke po lijek.

“Riječ je komplikovanoj proceduri koja iziskuje i informatičko umrežeavanje i sada ne mogu da preciziram kada će poziv biti pobjavljen, ali napominjem da je sve teče planiranom dinamikom”, kazao je Hrapović.

Bonus video: