Spaseno oko 40 putnika koji su bili zavijani na putu Nikšić-Šavnik

"Ovdje je i bolnička lada Niva sa bolesnikom iz Pljevalja. Ne možemo ni naprijed ni nazad. Ovo je katastrofa“
130 pregleda 0 komentar(a)
snjegočistač, Foto: Crnagoraput
snjegočistač, Foto: Crnagoraput
Ažurirano: 05.03.2015. 21:23h

Svi putnici, njih oko 40, koji su bili zavijani na putu Nikšić-Šavnik, su spaseni.

Zbog snijega i velike mećave na putu Nikšić-Šavnik od jutros su bila zaglavljena dva kombija i desetak malih automobila, među kojima i bolnička lada „Niva“ sa bolesnikom iz Pljevalja.

Na četiri-pet kilometara od Jasenova Polja prema Vojniku kombi prevoznika „Stanišić“ sa osam putnika, koji saobraća na relaciji Nikšić-Žabljak, od osam sati je čekao da se put raščisti i da se vrate za Nikšić.

"Trenutno je osam putnika dok ih je jutros bilo 12, ali su pojedini uspjeli da se vrate malim kolima dok je još bilo šanse da se auta okrenu i vrate nazad. Nadali smo se da ćemo se i mi okrenuti i vratiti nazad, ali ništa od toga još uvijek se desilo. Ovdje je velika mećava i ništa se ne vidi. Malih automobila okolo nema“, kazao je ranije danas u telefonskom razgovoru „Vijestima“ vozač kombija Veliša Rakočević.

Članovi Spasilačkog kluba "Extreme" na čelu sa Zoranom Radovićem i pripadnici nikšićke Službe zaštite i spasavanja evakuisali su 11 putnika sa nikšićke strane.

Oni su ranije sa jednim snjegočistačem i motornim sankama uspjeli da se probiju do tog kombija i dostave putnicima nešto hrane. Članovi Službe spasavanja su uspjeli da odglave snjegočistač Crnagoraputa i pokušavaju da odglave kombi sa putnicima.

U tunelu, na oko četiri do pet kilometara od prvog kombija, je još jedan kombi istog prevoznika sa šest putnika. On je jutros krenuo iz Pljevalja.

Šavnička Služba spasavanja je zajedno sa utovarnom lopatom Crnagoraputa spasila oko 30 putnika sa šavničke strane. Putnicima je večeras obezbijeđen smještaj u Šavniku.

Stanje bolesnika iz Pljevalja je stabilno.

Miljan Čolović, vozač kombija koji je sa šest putnika zaglavljen u tunelu, ranije danas je "Vijestima" kazao da su imali dovoljno goriva za grijanje, ali da su putnici gladni i nervozni.

"Ovdje je i bolnička lada Niva sa bolesnikom iz Pljevalja. Ne možemo ni naprijed ni nazad. Ovo je katastrofa“, kazao je on ranije danas.

Kako su „Vijestima“ kazali iz Crnagoraputa njihove mašine su od jutros na terenu i pokušavaju sve kako bi zavijane putnike što prije izbavili. Na terenu su četiri kamiona i dvije specijalne mašine.

Saobraćaj od Nikšića do Šavnika je zatvoren za saobraćaj.

Uspješno završene akcije spašavanja, situacija se stabilizuje

Putnici koji su se zadesili u tunelu na planini Vojnik evakuisani su i obezbijeđen im je smještaj i hrana, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova, prenosi Mina.

Kako je saopšteno, službenici Direktorata za vanredne situacije cijelog dana pratili su situaciju na ugroženim područjima i preduzimali sve neophodne aktivnosti u cilju spašavanja osoba i imovine.

"Akcije su se ogledale u davanju instrukcija za uspostavljanje i rad opštinskog tima za vanredne situacije u opštini Herceg Novi, organizovanju evakuacije ugroženih lica u mjestu Glavačke kuće u opštini Kotor, u saradnji sa službama zaštite i spašavanja opština Kotor i Budva i Regionalnim Centrom iz Bijele (RCUD)", piše u saopštenju.

Naveli su da su evakuisane i osobe iz zavijanih vozila, na putu Jasenovo polje u tunelu Vojnik.

"U toku je i akcija spašavanja koju Direktorat koordinira na lokaciji Vjeternik kod Veruše, gdje je zavijano vozilo sa osam odraslih putnika i četvoro djece. U toku je spašavanje putnika u vozilima na putnim pravcu Podgorica – Lijeva Rijeka", kazali su iz MUP-a.

Oni su, zbog posljedica obilnih sniježnih i kišnih padavina apelovali na sve građane da bez prijeke potrebe ne kreću na put.

"Smatramo neophodnim naglasiti da je u narednom periodu neophodno poboljšati aktivnosti na čišćenju magistralnih puteva, kao i na povećanju svijesti građana o neophodnosti razmjene informacija sa nadležnim službama za spašavanje", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: