Spasiće magarce i zaradiće novac

Na to sam se odlučio u aprilu, a prethodno sam dao oglas da otkupljujem magarad. To je našim ljudima bilo jako smiješno i niko se nije javio. Oni koji su se javljali, zvali su šale radi i uglavnom su to bile pošalice tipa: 'Imam jednog magarca u kući, dajem ga džabe, samo da izađe' i slično”
190 pregleda 23 komentar(a)
Darko Saveljić i farma magaraca, Foto: Facebook
Darko Saveljić i farma magaraca, Foto: Facebook
Ažurirano: 02.08.2015. 18:20h

Ornitolog Darko Saveljić osnovao je prvu farmu magaraca u državi. Simbol rada i istrajnosti - balkanski magarac pred izumiranjem je u Crnoj Gori, pa je Saveljić, kako tvrdi, odlučio da spoji lijepo i korisno.

Farmom u Martinićima kraj Podgorice, pokušaće da zaradi, ali i spasi tu vrstu od izumiranja.

Prema njegovim riječima, sa više hiljada broj magaraca u zemlji pao je na svega stotinjak.

"Svjedoci smo da je u Crnoj Gori prije 20 do 30 godina skoro svaka kuća na selu imala magare za transport vode, naročito u primorskom, krševitom dijelu. Ta životinja sada nestaje, postala je balast i ono što ih je ostalo, viđa se pored puta. Prava je rijetkost da neko drži magare u selu”, kazao je Saveljić.

Na ideju da osnuje farmu, Saveljić tvrdi da je došao boraveći na Pelješcu, gdje porodica Antunović drži 48 magarica.

"On je otkupio sve 'dostupne' magarice iz cijele Dalmacije i muze magarice. Litar mlijeka košta sto, a kilogram sira hiljadu eura. Medicinski je dokazano da je to mlijeko jako dobro za astmu, bronhitis ili veliki kašalj koga mi ovdje zovemo magareći kašalj, za razne vrste alergija... To je toliko traženo, da su prinuđeni da prave listu čekanja”, kazao je Saveljić.

On trenutno ima dvije, a za mjesec dana farmu će uvećati sa još osam magarica.

"Na to sam se odlučio u aprilu, a prethodno sam dao oglas da otkupljujem magarad. To je našim ljudima bilo jako smiješno i niko se nije javio. Oni koji su se javljali, zvali su šale radi i uglavnom su to bile pošalice tipa: 'Imam jednog magarca u kući, dajem ga džabe, samo da izađe' i slično”, kaže Saveljić.

Ornitolog sada sa Antunovićima pregovara da uveze italijanskog magarca.

"Za razliku od naših magarica koje daju po 250 mililitara po muži, italijanski magarac daje litar, pa sam planirao da ga ukrstim sa našom vrstom”, kaže Saveljić.

On tvrdi da planiranje proizvoda ne može biti problem, jer je potražnja ogromna, a farmi ima malo.

"U Hrvatskoj postoje dvije ili tri farme, u Srbiji jedna, a mlijeko je jako traženo. To mlijeko se ne prokuvava, a može se pakovati u flašice od 200 mililitara i zamrznuto slati DHL-om na razne destinacije. Smrzavanje mlijeka ne utiče na gubitak ljekovitih supstanci”, kazao je Saveljić.

Mlijeko se, kako je pojasnio Saveljić, muze ujutru i pije svježe, odnosno neprokuvano.

"Terapija traje tri do pet dana, a cilj je da se popije litar mlijeka, odnosno po čašica dnevno. Ono što sam do sada izmuzao bila su humanitarna davanja i već dvadesetak ljudi je to probalo. Bio je jedan slučaj da je majka dovodila dijete koje svira flautu, jer mu je kapacitet pluća veoma mali”, kazao je Saveljić.

Grci, Rimljani i magareće mlijeko...

Kako piše portal magare.hr, još u 5. vijeku prije nove ere, Hipokrat, otac medicine, propisivao je magareće mlijeko za mnoga oboljenja.

Grci su naveliko davali magareće mlijeko svojoj djeci, a u Rimskom carstvu žene su ga koristile za njegu kože. I sama Kleopatra navodno se kupala u magarećem mlijeku kako bi održala mladost i ljepotu.

Sve do sredine 19. vijeka magareće mlijeko prodavalo se kao zamjena za majčino mlijeko, a onda je primat lagano počela preuzimati industrija kravljeg mlijeka, jer su i potrebe za mlijekom postale sve veće.

Liječi plućne bolesti i jača imunitet...

Magareće mlijeko posljednjih godina u svijetu je u središtu pažnje mnogih roditelja čija djeca imaju problema sa alergijama i upalama disajnog sistema. Otkriveno je da je magareće mlijeko po sastavu najsličnije majčinskom. Pokazalo se da djeca koja su alergična na proteine iz kravljeg, jako dobro prihvataju magareće mlijeko, koje ne izaziva nikakve alergijske reakcije.

Prema istraživanjima, magareće mlijeko sadrži i 60 puta više C vitamina nego kravlje mlijeko, vitamine A, D, E i F, visoke količine magnezija, kalcijuma, fosfora, kalijuma i cinka. Ono liječi ili smanjuje simptome astme, i kašalj kod plućnih bolesti kao što je bronhitis.

Možda najvažnija blagodat je da jača imunitet kod djece i odraslih.

Bonus video: