Spasili preko 800 kg ribe iz bazena u Norinu

Direktor ekološkog pokreta “Ozon”, Aleksandar Perović, koji je pratio akciju izlovljavanja ribe, kazao je da pozdravlja ovakav pristup akumulacijama i živom svijetu u njima.
2463 pregleda 0 komentar(a)
Sa akcije
Sa akcije

Sportsko ribolovni klub (SRK) “Nikšić” i HE “Perućica” organizovali su akciju spasavanja ribe iz kompenzacionog bazena u Norinu povodom pražnjenja sistema za potrebe izvođenja redovnog godišnjeg remonta.

“Sinoć smo uspjeli da sakupimo nešto preko 800 kilograma ribe i to smo vratili u akumulacije. Akcija će trajati sigurno još dva dana. Teško je procijeniti koliko ćemo ribe uspjeti da spasimo, ali mislim da će biti nekoliko tona, kao i svake godine”, kazao je Dragan Čizmović, direktor HE “Perućica”.

Vlajko Simović, sekretar SRK “Nikšić”, podsjetio je da su prošle godine spasili 3,2 tone ribe.

“Ove godine se nadamo više. Radićemo duže, zavisno od kiše i vremena. Koliko god dana bude potrebno, toliko ćemo raditi. Nama je osnovni cilj da vratimo što više ribe u matičnoj jezera, a sad koliko ostane i koliko prođe kroz rešetke, to je već drugo pitanje. Ne treba zaboraviti da riba svakodnevno prolazi kroz rešetke”, istakao je Simović.

Od naredne godine situacija bi mogla da bude potpuno drugačija jer u Elektroprivredi razmišljaju da postave riboodbojnike i tako spriječe da riba iz akumulacija pređe u kanale.

“Kontaktirali smo razne institucije i dogovorili način kako da to tehničko rješenje odradimo, tako da se nadam da ćemo do kraja godine definisati projektni zadatak, definisati ono što nam treba da bi iduće godine kroz plan i budžet uspjeli možda da realizujemo tu investiciju. Na taj način bi riješili ovaj problem izlovljavanja ribe iz kanala i vraćanja u akumulaciju”, kazao je Čizmović.

Direktor ekološkog pokreta “Ozon”, Aleksandar Perović, koji je pratio akciju izlovljavanja ribe, a istu kontrolisao, Dragoje Međedović, poljoprivredni inspektor, kazao je da pozdravlja ovakav pristup akumulacijama i živom svijetu u njima.

“Nikšićke akumulacije nakon ovoliko godina poprimile su status prirodnih ekosistema, tako da i živim svijetom treba da se upravlja sa tom pretpostavkom. Ovakve akcije su najava da smo svi na neki način prihvatili tu prirodnu važnost akumulacija koje imaju i sjajan turistički potencijal, tako da vjerujem da će u budućem periodu na neki način biti otvorena platforma za sve nas koji se bavimo životnom sredinom i živim svijetom da se uključimo i doprinesemo da to ubuduće budu neka održiva rješenja koja će dati najbolji mogući rezultat”, poručio je Perović.

Bonus video: