SPC nakon nedjelju dana uklonila kič-fresku sa Parohijalnog doma u HN

Konzervator Goran Skrobanović kazao je da je u pitanju nasilje nad urbanom profilacijom starog mediteranskog urbisa
185 pregleda 41 komentar(a)
Ažurirano: 06.07.2013. 09:35h

Sa zgrade Parohijalnog doma uz trg Belavista juče je uklonjena kopija freske Bijelog anđela, koja je tu postavljena prije nedjelju dana mimo svih propisa. Konzervator Goran Skrobanović ranije juče je ukazao da su nezakonite i neprimjerene intervencije na objektu u Starom gradu koji je zakonom zaštićen kao kulturno dobro.

„Ovo je nasilje nad urbanom profilacijom starog mediteranskog urbisa“, kategoričan je bio Skrobanović u izjavi za “Vijesti” dok se freska još nalazila na fasadi.

Kao član ekspertskog tima Ministarstva kulture za revalorizaciju kulturnih dobara koji od maja obavlja registraciju i utvrđuje u kakvom je stanju 110 objekata u Starom gradu koji su i do sada bili zaštićeni, Skrobanović upozorava da se u Starom gradu „ni krov ne smije promijeniti bez saglasnosti stručnih i nadležnih organa“. Ističe da će neke od objekata predložiti i za posebnu zaštitu.

„Kopija freske postavljena na fasadi Parohijalnog doma nikada nije tu bila i stilski tu i ne pripada“, kaže Skrobanović.

Na trgu Belavista, pored crkve Sv. Argangela Mihaila, uporedo sa rekonstrukcijom prizemlja Parohijalnog doma u kome je otvoren Duhovni centar, postavljene su i drvene klupe i stolovi.

„Stojimo na arheološki istraženom groblju i na nečiji nadgrobni spomenik je postavljen 'vrat bunara'. Pored je i mlinski kamen koji takođe tu ne pripada“, ističe Skrobanović.

Skrobanović (Foto: Arhiva "Vijesti")

Dozvolu za postavljanje kopije freske nisu izdali ni Uprava za zaštitu kulturnih dobara ni nadležni opštinski organi . “Niko nije pitan niti je dao dozvolu“, kategoričan je Skrobanović.

On je siguran da će „po ustaljenoj praksi uslijediti žestoke kritike da je protiv pravoslavlja, crkve i sveštenstva: “Ovo je nasilje i bezakonje. Ovo je moralo da se uradi po određenoj proceduri“.

Skrobanović je kao odbornik 2005. predlagao da se na rodnu kuću katoličkog sveca Leopolda Mandića u gradskoj luci postavi informativna tabla da je tu rođen, ali je lokalni parlament to odbio. „A na ovaj objekat se postavlja nešto što tu nikada nije bilo“, kaže Skrobanović.

U arhivskom odsjeku Herceg Novi Državnog arhiva čuvaju dokumenta iz kojih je vidljivo da je Parohijalni dom izgradila Opština Herceg Novi nakon zemljotresa, početkom 80-ih godina prošlog vijeka, za potrebe sveštenstva crkve Sv. Arhangela Mihaila na Belavisti. Na spratu dvoetažnog objekta izgrađen je stan od 100 kvadrata za sveštenika, a prizemlje je namijenjeno potrebama crkvene opštine i crkve Sv. Arhangela Mihaila.

Od prije nekoliko mjeseci na spratu parohijalnog doma smješten je Konzulat Srbije, a prošle sedmice u prizemlju je otvoren Duhovni centar. Predstavnici SPC u Herceg Novom juče nijesu odgovarali na pozive.

Svi vide šta se dešava, ali se plaše da progovore

Skrobanović ističe da su ga mnogi Novljani, među kojima i ljudi od struke, zvali i ukazivali na neprimjereno postavljanje kopije freske na fasadu Parohijalnog doma.

“Ali niko o tome neće javno da progovori. Mnogi kažu da se boje. Čega ili koga pitam ih. Podsjećam ih na izreku 'Boj se boga, ali se više boj onoga koji se boga ne boji'. Sve je kao u Balaševićevoj pjesmi 'Sve vide, sve je jasno-samo ja da kažem glasno'”, zaključuje Skrobanović.

Galerija

Bonus video: