Specijalna pohvala za novinare Centra za istraživačko novinarstvo CG

Novinari Centra za istraživačko novinarstvo, Ana Komatina i Vladimir Otašević, koji su objavili niz relevantnih istraživanja, dobili su specijalnu pohvalu za istraživanje o tajnim ugovorima o dvojnom državljanstvu između Crne Gore i Makedonije
710 pregleda 6 komentar(a)
Ana Komatina, Foto: Privatna arhiva
Ana Komatina, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 02.11.2015. 20:05h

Novinari crnogorskog “Centra za istraživačko novinarstvo” (CIN-CG) Ana Komatina i Vladimir Otašević, i novinar Javnog servisa RTCG Mirko Bošković, dobitnici su specijalnih pohvala za doprinos unapređenju istraživačkog novinarstva programa Centralno-evropske inicijative (Central European Initiative, CEI) i Organizacije za medije Jugoistočne Evrope (South East Europe Media Organisation, SEEMO) za 2015. godinu.

Glavna nagrada u kategoriji profesionalnih novinara pripala je Aleksandri Bogdani, istraživačkoj novinarki i urednici BIRN-a u Albaniji, dok je glavnu nagradu u kategoriji mladih profesionalnih novinara dobila Nadia Burdi iz Ukrajine.

Bogdani je nagrađena za dosadašnja novinarska dostignuća, kao neustrašiva novinarka koja prati složene priče o ljudima, organizovanom kriminalu i zlostavljanju, korupciji i nacionalnoj bezbjednosti. Iza nje je desetogodišnje novinarsko i uredničko iskustvo, a žiri je impresioniran hrabrošću kojom je radila na serijalu o mreži koja je stotine albanskih muslimana regrutovala i slala u Siriju, gdje su se borili kao džihadisti.

Nadia Burdi iz Ukrajine je nagrađena kao perspektivan mladi novinar, koji prati visoke profesionalne standarde u radnom okruženju u kojem ti standardi nisu svakodnevica i nisu rašireni.

Radila je na pričama o korupciji u državnim institucijama i zloupotrebi moći, izvještavala o sukobu interesa između biznisa i politike, što je i dalje važna tema u Ukrajini. Njeno nedavno istraživanje o nezakonito stečenoj i neprijavljenoj imovini zamjenika ministra unutrašnjih poslova Ukrajine rezultirala je ostavkama funkcionera.

Bogdani i Burdi su nagrađene novčano sa 4.000, odnosno 1.000 eura.

Novinari Centra za istraživačko novinarstvo, Ana Komatina i Vladimir Otašević, koji su objavili niz relevantnih istraživanja, dobili su specijalnu pohvalu za istraživanje o tajnim ugovorima o dvojnom državljanstvu između Crne Gore i Makedonije.

Novinar Javnog servisa, Mirko Bošković, pohvaljen je za pokretanje istraživačkog programa “Mehanizam” na RTCG u martu, 2015, što je, kako se navodi u obrazloženju za dodjelu priznanja, “istorijski iskorak crnogorskog javnog servisa”, i “prva javna kritika zvanične politike”.

Ove godine, za nagradu je poslato 25 nominacija iz osam država, što potvrđuje relevantnost nagrade. O nagradi je odlučivao nezavisni međunarodni žiri.

Bonus video: