Specijalnim timom protiv paljenja: Sačekuše za one koji donose gume

2567 pregleda 5 komentar(a)
Na Ćemovskom polju veliki broj guma, Foto: Luka Zeković
Na Ćemovskom polju veliki broj guma, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 05.04.2019. 21:34h

Podgoričani godinama udišu otrovna isparenja, a nadležni nikako da pronađu rješenje ovog problema.

Zbog toga je, kazali su “Vijestima” iz Komunalne policije Glavnog grada, oformljen specijalni Operativni tim. Tvrde i da su u proteklih nekoliko dana zbog ”paljenja na javnoj površini” sankcionisali osam počinilaca navedene prekršajne radnje.

Ipak, nijesu imali odgovor na pitanja odakle na Ćemovsko polje stiže toliko guma, ali ni gdje se njihovi ostaci odlažu nakon intervencije Službe zaštite i spasavanja.

Iz Komunalne policije ističu da je svakodnevno intenziviran nadzor na lokacijama na kojima je navedeni problem posebno prisutan.

Kako su pojasnili to je na Ćemovskom polju, od Kamionske pijace pored Sportskog aerodroma “Špiro Mugoša”, naspram fudbalskih terena na Starom aerodromu.

“Pored Ulice Isidore Sekulić i Proleterske na Vrelim ribničkim, pored izbjegličkih naselja, do prostora ‘Deponije’, preko puta KAP-a, kao i u naselju Zelenika”.

Naveli su da je zbog paljenje guma na otvorenom prostoru u Podgorici oformljen Operativni tim.

„Pored predstavnika Komunalne policije Glavnog grada, u timu su nadležni iz Komunalne i Ekološke inspekcije i Uprave policije, a po potrebi i ostale gradske službe. Formirani tim svakodnevno preduzima mjere i radnje iz zakonski propisanih nadležnosti na rješavanju navedenog problema”, saopštili su iz Glavnog grada.

Paljenje kaminonskih i automobilskih guma nije samo podgorički problem.

Sa istim problemom suščavaju se, tvrdi Aleksandar Perović iz NVO “Ozon” i Danilovgrad i Nikšić.

„To se tačno poklapa sa zamjenom zimskih guma, odnosno prelaskom na ljetnje. Posljednjih godina je to trend, ne samo u Podgorici, nego i u Danilovgradu, Nikšiću. U Glavnom gradu postoji mogućnost da se gume samo privremeno odlože na ‘Deponiji’“, kazao je Perović. On je kazao da se to dešava i povodom prvog maja.

On je istakao da bi rješenje problema moglo biti da se gume iskoriste za proizvodnju granulata za obnovu školskih dvorišta ili sportskih terena, kao što postoji u svijetu.

„Ili da se pametnim upravljanjem otpadom jednostavno pokuša iskoristiti i to. ‘Deponija’ bi mogla da svoj rad proširi i na obradu guma“, kazao je Perović.

On je pojasnio da su isparenja od zapaljenih guma štetna, a da će se to odraziti i na kvalitet vazduha u Podgorici u tih dana kada su gorjele gume.

„Odnonso, vidjećemo kakvi će biti izvještaji nadležnih, o kvalitetu vazduha za taj period“, kazao je Perović. Istakao je da je potreban sistemski pristup tom problemu, odnosno da nadležne službe rade svoj posao, da se ne bi dešavalo da gume, koje se ne mogu iskoristiti, odlažu na javnim površinama i zagađuju okolinu.

Bonus video: