Speleolozi pronašli bombu u pećini kod Herceg Novog

U pećini je primijećeno stanište slijepih miševa, koji su u mnogim zemljama zaštićeni kao ugrožena vrsta
141 pregleda 0 komentar(a)
bomba pećina, Foto: Slavica Kosić
bomba pećina, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 08.03.2012. 21:38h

Speleolozi planinarskog kluba "Subra" iz Herceg Novog pronašli su bombu u pećini blizu sela Žlijebi, o čemu su obavijestili Centar bezbjednosti.

Stručnjak za eksplozive iz Podgorice je, uz pomoć speleologa Dejana Veriga i Danila Brajovića, demontirao bombu zaostalu iz Drugog svjetskog rata.

Verigo je kazao da je to trebalo uraditi jer je ulaz u pećinu, koju tek treba da istraže, dostupan prolaznicima, pa je neko mogao da nastrada.

Stara bomba je deaktivirana van pećine i na taj način nije ugrožena specifična flora i fauna pećine. U pećini je Verigo primijetio stanište slijepih miševa, koji su u mnogim zemljama zaštićeni kao ugrožena vrsta.

Verigo je poznati speleolog koji se više od tri decenije bavi istraživanjem jama i pećina u Boki, ali i u regionu. Učestvovao je i u brojnim akcijama spasavanja ljudi, ali i nastradalih iz jama i pećina.

On je kazao da se u našim pećinama rijetko nalazi oružje i eksploziv. Verigo povremeno, u pećinama bliže obali mora, pronalazi ostatke keramike stare i do dva milenijuma, a nedavno je u pećini blizu Perasta pronašao mletački novčić.

Bonus video: