Speleoterapija: Nakon posjete nikšićkoj "slanoj sobi" lakše se diše

Prostorija koja je sa svih strana obložena prečišćenom solju, od velikog je značaja za osobe koji imaju probleme sa kožnim oboljenjima i disajnim organima
392 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 20.03.2011. 20:28h

Oni koje muči astma, bronhitis, alergije, česte virusne infekcije, prehlade, kašalj, infekcije uva, grla i nosa, bolesti disajnih puteva, kožni problemi ili bolovi u zglobovima, da bi pospješili zdravlje odnedavno to mogu učiniti u takozvanoj “slanoj sobi” nikšićkog Salt caffea.

Speleoterapijski objekat (slana soba) koji je već duže vrijeme veoma popularan u zemljama u okruženju, odskora je, prvi put u Crnoj Gori, dostupan i u Nikšiću.

"Prostorija koja je sa svih strana obložena prečišćenom solju, od velikog je značaja za osobe koji imaju probleme sa kožnim oboljenjima i disajnim organima, a 40-minutni boravak u njoj zamjenjuje čak tri dana provedena na moru", objašnjava za “Vijesti” vlasnik Duško Šćepanović.

Terapija solju, speleoterapija, kako on ističe, jedan je od noviih trendova među pomoćnim medicinskim terapijama - prirodna metoda koja se zasniva na udisanju mikročestica prirodne soli natrijum-hlorida.

Dobro za održavanje imuniteta

Šćepanović je istakao da “uz to što je boravak u sobi relaksirajuću i bez ikakvih nus pojava, on služi kao dodatna pomoć pri liječenju osoba koje imaju zdravstvenih problema, čime se uz propisanu medikamentoznu terapiju skraćuje vrijeme opravka.

"Tretman je posebno preporučljiv za djecu koja imaju problema sa respiratornim infekcijama i oboljenjem pluća, a preporučuje se i zdravim ljudima i sportistima, kako bi održali i podigli svoj imunitet", kazao je Šćepanović.

Ambijent slane sobe odaje utisak plaže sa ležaljkama, so se nalazi svuda – na podu, plafonu i zidovima. Prostor je osvijetljen lampama od himalajske soli, čime se postiže veća koncentracija joda nego u prirodnim uslovima.

Šćepanović objašnjava da su zidovi sobe obloženi kamenom, a na podu je čista neprerađena morska so, te da se stvara mikroklima koja podsjeća na onu u slanim pećinama iz kojih se nekada vadila so.

Soba ima i svoja pravila

Takođe, slana soba ima i svoja pravila, nakon čega je zagarantovano potpuno opuštanje posjetilaca.

"Vazduh mora da ima određenu temperaturu i vlažnost, zašta se koriste specijalni ovlaživač i klima-uređaj sa jonizatorom. Temperatura u sobi mora biti od 18 do 25 stepeni, a predviđeni boravak posjetilaca kreće se u intervalu od 45 minuta za odrasle do 20 minuta za djecu.

Tretmani se odvijaju 7-10 puta, što predstavlja minimum da bi se organizam oporavio i poboljšao imunosistem, a samim tim i da bi se uz propisanu terapiju ljekovima skratilo vrijeme oporavka", naglasio je Šćepanović.

Vođeni iskustvom iz okruženja, kao što su Srbija i Hrvatska, kako je on dodao, iskoristili smo ljekovita svojstva soli i stvorili oazu mira i spokoja koja nastaje usljed prisustva velike količine negativnih jona, neophodnih za uspostavljanje balansa u organizmu.

Nema veće potvrde nego kad poslije terapije diejte bolje jede, spava i manje kašlje

Osim natrijum-hlorida koji je najzastupljeniji, kako je Šćepanović kazao, prisutni su i jod, te sedam vrlo važnih hemijskih elemenata koji potiču iz čiste soli iz zemlje, a svi oni imaju određen ulogu za naš organizam.

Nakon speleoterapije, kako je on najavio, uskoro namjeravaju da uvedu i haloterapiju kako bi postigli jači efekat i veću koncentraciju natrijum-hlorida, joda i ostalih elemenata koje sadrži prisutna aeroso.

Haloterapija se, objašnjava Šćepanović, odvija uz pomoć halogeneratora koji mrvi so do najsitnijih mikročestica i uduvava ih u prostor slane sobe, čime se pojačava prisustvo negativnih jona, a samim tim oporavak organizma je brži.

"Komentari onih koji su poštovali tretmane su pozitivni. Nema veće potvrde, nego kada roditelj nekog djeteta kaže da mu poslije boravka u slanoj sobi dijete bolje spava, jede, manje kašlje", zadovoljan je Šćepanović.

Zdravije od inhalacije

Nikšićanka Biljana Janjušević ističe da je njen četvorogodišnji sin, kojeg dovodi zbog čestih upala disajnih organa, oduševljen boravkom u slanoj sobi.

"Uz to što je ljekovito, za njega je i vrlo zabavno igranje sa igračkama na podu koji je prekriven solju, pa ga je najteže, nakon tretmana, izvesti iz prostorije", kazala je Janjušević.

"Nakon što mi je sin prebrodio upalu pluća", dodala je ona, "odlučili smo se za prvi tretman i uvidjeli da je djelotvoran, s obzirom da mu je to pomoglo da izbaci sav šlajm i zdravo prodiše".

Istakavši da je već nekoliko puta dovodila dijete na sedmodnevne tretmane, ona je poručila svim roditeljima da su oni mnogo zdraviji i korisniji od inhalacije, na kojoj danas završi veliki broj djece.

Njen sugrađanin Dragan Radojević ističe da mu je boravak u slanoj sobi veoma prijao. Uz zdrav vazduh, opuštenu i prijatnu atmosferu, uspio je, kako je kazao da "prodiše".

"Dolazim onda kada me uhvati prehlada ili jaka glavobolja. Mada nijesam hronični bolesnik odmarajući na ležaljci, opuštam se i po dva sata, nakon čega sam potpuno relaksiran", iskren je 47-godišnji posjetilac, koji dodaje da mu često društvo pravi i kćerka, a “slanu sobu”, rado preporučuje svojim prijateljima.

Galerija

Bonus video: