„Špijuni” imali loš karakter, nisu izbačeni zbog politike

Grupi iz Tivta ulaz nijesu dozvolile “osobe koje imaju dugogodišnje iskustvo u maškaranju”, kaže direktor
66 pregleda 12 komentar(a)
Špijuni su među nama, Foto: Siniša Luković
Špijuni su među nama, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 01.03.2016. 18:48h

Direktor Kulturnog centra “Nikola Đurković“ iz Kotora Miloš Dževerdanović (DPS) demantovao je da izbacivanje grupne maske “Špijuni su među nama“ ima veze sa politikom.

On tvrdi da “Špijuni” nijesu u subotu veče pušteni u salu u Radanovićima, jer su tako odlučile “osobe sa dugogodišnjim iskustvom”, koje vode računa i o tome da maske nekoga ne uvrijede.

Dževerdanović je demantovao da je, kako su naveli svjedoci, nastup “Špijuna” spriječila predsjednica Upravnog odbora Kulturnog centra “Nikola Đurković“ i članica OO DPS-a Kotora Vjera Rašković-Perojević, uz obrazloženje da je maska “politička“ i nekorektna“.

“Nije tačno da organizator, u liku g-đe Vjere Rašković-Perojević, nije dozvolio učešće na maskanbalu grupnoj maski 'Špijuni su među nama'. Na ulaznim vratima stoje osobe koje imaju dugogodišnje iskustvo u maškaranju, čiji je jedina uloga da ne dozvole da se pod navodnom maskom provuku i one koje kvalitetom ne odgovaraju, ali i porukom koja može da ima uvredljiv karakter“, kazao je Dževerdanović juče “Vijestima“.

Dodao je da organizatori karnevala u procjeni politike korektnosti maski, postupaju “na osnovu vjekovne tradicije” i “Protokola kotorskih karnevalskih fešta“ prihvaćenog 30. januara 2009. na sjednici Uprave nevladine organizacije Fešta i predstavnika svih karnevalskih grupa na čelu sa tadašnjim Kapom karnevala, Jovicom Martinovićem.

“Članom 6 pomenutog protokola, između ostalog, propisano je da se neće dozvoliti pristup maskama sa nacionalnim obilježjima, kao i maskama koje bi nosile komplete aktuelnih uniformi državnih i javnih službi, što je u ovom slučaju bilo prisutno. Grupa je imala mogućnost da uđe pod uslovom da ukloni nacionalna i državna obilježja, što je ista odbila”, kaže Dževerdanović.

Grupnu masku “Špijuni su među nama“, koja se u proteklih dvadesetak dana već okitila prvom nagradom na Lastovskom karnevalu u Tivtu, te četvrtom nagradom na maskenbalu Praznika mimoze u Herceg Novom, čini dvadesetak mladih iz Tivta, obučenih u policijske i robijaške uniforme, sa napisima na leđima - “kum”, “bratanić”, “stric”, “tatin sin”, “investitor”, a sve u pratnji “advokata Biberovića“.

Maska koja je jasna aluzija na trenutno najaktuelnija hapšenja političara zbog navodnih milionskih malverzacija, bila je apsolutni hit na karnevalima.

“Policajci” koji prate robijaše uopšte ne nose zvaničnu policijsku informu, dok niko od “robijaša” nema prepoznatljiv lični identitet koji bi ga jasno povezao sa bilo kojim od uhapšenih političara.

Uprkos tome, Dževerdanović je kategorički odbacio optužbe da su organozatori karnevala uveli političku cenzuru, istakavši da je “jasno o čemu se radi”.

“Nekome to može da se sviđa, a nekome ne. To nije stvar lične percepcije, već poštovanja normi i protokola“.

On je odbacio navode da je počasni doživotni Kapo karnevala Jovica Martinović nedavno smijenjen sa mjesta glavnog i odgovornog urednika satiričnog karnevalskog lista “Karampana“, istakavši da se on povukao lani, iz zdravstvenih razloga.

“Izrada figure ovogodišnjeg karnevala pripala je sadašnjem kapu Luki Knezoviću, koji je poznati karnevalista i veliki znalac u toj oblasti. Martinović je zbog toga bio ljut i odbio je da sarađuje na uređivanju lista 'Karampana'... List ima svoj uređivački odbor koji je formirao Savjet Kulturnog centra, gdje je svakako bilo mjesta i za Martinovića, koji je zbog nezadovoljstva, nažalost, napustio rad na 'Karampani' i time doveo u pitanje i njeno ovogodišnje objavljivanje, što se na sreću i radost čitalačke publike neće desiti“.

Kapo tvrdi da je smijenjen, odbili da lik karnevala bude Burazer Golemović

Bivši dugogodišnji kapo karnevala i urednik “Karampane“ Jovica Martinović, međutim, tvrdi da je smijenjen sa mjesta glavnog odgovornog urednika lista koji izlazi jednom godišnje i humorom i satirom izvrgava ruglu sve negativnosti u lokalnoj sredini, po pravilu jasno adresirajući krivicu na državnu i lokalnu vlast.

Martinović je na Fejsbuku objavio i pismo koje mu je Dževerdanović uputio 2. februara, u kome ga obavještava da nije prihvaćena njegova ideja da lik ovogodišnjeg karnevala bude “BURAZER GOLEMOVIĆ, potpuno bezličnog lica sa lopovskom maskom, koji drži u rukama marionete na koncima”.

“Koliko sam razumio – tekstove za humoristički list 'Karampana' bi trebalo da cenzuriše osoblje Gradske biblioteke i čitaonice. Tokom moje pedesetogodišnje saradnje i uređivanja lista samo se prvih nekoliko godina dešavalo da državni tužilac zatraži tekstove na pregled, a tokom zadnjih 40 godina nije bilo nikakvog pregleda, niti cenzure, jedino je prije par godina tadašnji direktor Centra pokušao da nešto izmijeni, ali je bio odbijen. Izjavljujem da ni ove godine neću dozvoliti nikakvu cenzuru tekstova u 'Karampani', a preuzimam na sebe svaku odgovornost za objavljene materijale anonimnih saradnika i moje priloge”, napisao je Martinović 28. januara Dževerdanoviću.

On mu je pet dana kasnije odgovorio da će “Redakcijski odbor koji je formiran sa dijelom zaposlenih iz Gradske biblioteke, raditi na uređivanju lista 'Karampana', tako da se ne radi o cenzuri, nego reorganizaciji ovog dijela posla”.

Bonus video: