„Spilja” pjesmom zove

Ritual okupljanja klape petkom se ne mijenja: kako ko uđe, gazda Ljubo odmah šalje piće „ već sam ih dobro naučio ko što pije“
356 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 07.07.2014. 18:28h

UStari Bar se dolazi da se osjeti duh starih vremena, vide ljudi, pazari na pjaci, probaju domaći specijaliteti, ali, zahvaljujući konobi „Spilja“ i da se čuje klapska pjesma koja uokviruje živopisnu starobarsku sliku.

Klapa „Spilja“, nastala u ovoj konobi, posljednjih nekoliko godina autentična je lokalna atrakcija koja se samo riječima teško može u potpunosti opisati.

Kod gazde Ljuba Karanikića, svaki petak je prava svetkovina pjesme i druženja, na koju ne ostaju imuni ni mještani ni turisti, ko osjeti vibru iz „Spilje“, kao po komandi se pridružuje veseloj družini. „I iskusnoj, prije svega, prosjek nam je 68-70 godina“, šali se Dragan Unakšević, profesor muzičkog vaspitanja i jedan od kompozitora klape.

Mladi su u srcu članovi „Spilje“, odreda afirmisani decenijama u kulturnom i javnom životu grada, a dobro ih i grla služe: u repertoaru su im osim starogradskih tradicionala i klasika izvorne narodne muzike i autorske kompozicije.

Jezgro čine Danilo Mijović, Stanko Ratković, Dragan Unkašević, Nebojša Rajšić i gazda konobe Ljubo Karanikić, tu su još i Miodrag-Bane Banović, Pavle Marđokić, Dragan Šćekić... „Riješili smo zajedno da oživimo Stari Bar, da jednostavno damo duh starobarskoj kaldrmi, da se petkom osjeti da je pazarni dan, za muabet i ćakulanje.

Ispočetka smo bili nas dvojica- trojica, sada je već to klapa koja se okuplja svakog petka, pa bio kijamet ili žaropek“, priča vlasnik „Spilje“ Ljubo Karanikić, poznati barski ugostitelj. Nebojša- Nešo Rajčić, profesor muzike i jedan od barskih rok-prvoboraca, podsjeća da je prva autorska pjesma napravljena baš o samoj konobi, napisao ju je Dragan Unakšević, „drugu sam ja potpisao, o Baru“.

„Konobar 'Spilje' Željko Rovčanin je naš glavni tekstopisac, nešto smo radili i na tekstove Rajka Joličiča, a Dragan i ja zajedno komponujemo, da pjesme ne bi ličile jedna na drugu“, napominje Rajčić.

Ritual okupljanja klape petkom se ne mijenja: kako ko uđe, gazda Ljubo odmah šalje piće „ već sam ih dobro naučio ko što pije“.

Na sto potom neizostavno stižu priganice i starobarske masline, a onda što već Ljubo spremi, kaže, gleda da se ne ponavlja i da svaki petak bude nešto drugačije, domaćinski i narodno. Veli, pjevači nikad nisu za to ni pitali niti su tražili, već je to „do njega“. „Novac je osnov za život, ali, nije krajnji cilj, tako sam i gradio karijeru u ovom biznisu. Uspjeli smo da kroz klapu napravimo nešto ugodno za uvo, vjerovali ili ne, kada gosti uđu i čuju nas, odmah prihvate pjesmu.

Repertoar nam je od Vardara pa do Triglava, iz raznih krajeva imamo i pjesme i kape koje su nam obavezni „rek - viziti“, nije važno koja je na kojoj glavi, nismo opterećeni time i to je naša najveća sreća“,dodaje Karanikić. Stanko Ratković (84) iz ugledne barske porodice, cijeli je život posvetio kulturi, jedan je od veterana barskog KUD-a „Jedinstvo“, a u „Spilji“ pjeva od prvog dana.

„Ova klapa mi mnogo znači u ovim starim danima, da se družim sa ovim mlađim drugovima, ovo nas druženje svakog petka sve osvježava, bude nas i do deset ponekad, želimo da ovo još dugo potraje“,kaže čika Stanko.

Danilo Mijović, podjednakog životnog vijeka i staža u KUD-u „Jedinstvo“, dodaje da je Stari Bar bio mjesto gdje su se ljudi odvajkada okupljali uz pjesmu i igru, te da se i klapa uklopila u taj milje, „uvažavaju nas i Barani i oni koji dolaze sa strane“.

„Da ne bude da se hvalimo, ali, zaista su nevjerovatne reakcije turista, plašili smo se u početku da će im naša pjesma smetati, međutim, od prvog dana su počeli da nam se priključuju, dođu, sjednu za sto, čim se oslobode i sami počnu da pjevaju! Pravo je zadovoljstvo što nam se iz cijele Crne Gore vraćaju ljudi, da ponove doživljaj“, ističe Unkašević. Set-listu pored pjesama i napjeva od Panonskog do Jadranskog mora čine i autorske kompozicije „Spilja“, kao himna konobe, „O Baru“, „Kočijaš sa Pristana“, „Masline“, „Kaldrma“...

Konobar konobe i tekstopisac klape Željko Rovčanin, kaže da za „Spilju“ ima uspješnu formulu od koje ne odstupa, „ četiri strofe sa refrenom“, a inspiracija su upravo ovakvo druženje i sam grad Bar.

Napisao je mnogo više pjesama za koje se još ne zna, nada se da će uspjeti da ih jednog dana skupi i objavi. „Treba istaći da ovo društvo ne samo nastavlja tradiciju Starog Bara iz prošlih vijekova, druženja uz muziku, već ovim danas daje i prepoznatljiv imidž Starom Baru kao popularnoj turističkoj destinaciji opštine, nešto tipično što privlači ljubitelje dobrog vina i dobre pjesme“, ocijenio je Bane Banović koji je zadužen da klapi daje „ener - giju i prateće vokale“.

Reanimacija Starog Bara

„Izgubljeno je, nažalost, dosta od nekadašnjeg Starog Bara, ali uz dobru volju svih nas privatnika ovdje imamo šansu da to povratimo, da osmislimo nešto novo i lijepo. Ja sam lani pokrenuo akciju uređenja starobarske kaldrme, sklonili smo iz ulice plastiku, svi su stavili drveni mobilijar, odabrani su čak i stolnjaci da ovo na nešto liči, pomogao sam i komšijama žardinjerama cvijeća.

Zato smo dobili i nagradu Turističke organizacije Bara za vizuelni identitet“, kaže s ponosom Karanikić.

Galerija

Bonus video: