Spisak putnika za Barselonu službenim avionom Vlade biće tajna do septembra

U Vladi tvrde da Skupština može da saopšti detalje leta, u parlamentu kažu da moraju da čekaju da se završe odmori
88 pregleda 24 komentar(a)
Lear jet 45, Foto: Plane-mad.com
Lear jet 45, Foto: Plane-mad.com
Ažurirano: 10.08.2013. 16:44h

Spisak putnika koji su službenim avionom Vlade Crne Gore, zajedno sa šefom parlamenta Rankom Krivokapićem, išli na finale vaterpolo utakmice u Barseloni za sada je tajna.

Iz Vladinog biroa za odnose sa javnošću “Vijestima” je potvrđeno da je u skladu sa važećim propisima, a na osnovu zahtjeva Skupštine, avion ustupljen na korišćenje za potrebe predsjednika Skupštine, na relaciji Podgorica-Barselona, Barselona-Podgorica, 3. i 4. avgusta ove godine.

Državni avion angažovan je kako bi Krivokapić, sa pojedinim prijateljima, sinom i obezbjeđenjem putovao na finale Svjetskog prvenstva u vaterpolu u Barseloni proteklog vikenda.

U Vladi su nezvanično rekli da detalje leta, koji plaćaju crnogorski građani i privreda kao poreski obveznici, treba da saopšti parlament, odakle je “Vijestima” najavljeno da će to moći da urade u septembru jer se tada vraćaju sa odmora.

“Vijesti” su ranije pisale da, prema podacima koje su tada dostavili iz Vladinog sekretarijata, cijena sata letjenja, u zavisnosti od destinacije, ali i aerodroma na koji slijeće, varira od 1.950 do 2.450 eura.

Ukoliko državni zvaničnici putuju na udaljenije destinacije smanjuje se cijena sata letjenja, a letovi državnim avionom su skuplji zimi zbog obaveznih sprečavanja zaleđavanja aviona. Cijena leta, između ostalog, zavisi i od lokalnog vremena polijetanja i slijetanja, kao i vremena zadržavanja aviona na inostranom aerodromu.

Vladinim avionom od 1999. godine raspolaže avio servis Generalnog sekretarijata. Uredbom Vlade koja je donijeta krajem 2010. godine, odlučeno je da organi državne uprave ne koriste usluge Vladinog aviona bez naknade, a pravo na korišćenje državnog „lear jeta 45" bez posebnih dozvola i novca na računu imaju premijer i potpredsjednici Vlade, kao i predsjednici države i parlamenta.

Uputstvom o načinu rada avio servisa, između ostalog, bilo je propisano da avion za službene potrebe, bez naknade, osim najviših državnih zvaničnika u izuzetnim situacijama mogu koristi i ministri. Međutim, oni su na to imali pravo samo u hitnim slučajevima „zbog kojih se prevoz ne može obaviti dragim prevoznim sredstvom".

Javna je tajna da su povlašćeni članovi kabineta bivšeg premijera Mila Đukanovića na službena putovanja u inostranstvo letjeli samo Vladinim avionom. Prema tvrdnjama upućenih, mnogima od njih društvo u avionu su pravili i bliski prijatelji, ali i televizijske ekipe pojedinih medijskih kuća.

Tokom Olimpijskih igara u Pekingu, nakon otkazivanja komercijalnog leta za Frankfurt, Krivokapić i njegov partijski kolega Ivan Brajović u Njemačku su odletjeli državnim avionom, kako bi na vrijeme stigli na let za Peking.

Saopšteno je da su tada uzeli državni avion jer se u posljednjem trenutku ispostavilo da komercijalnim letom ne mogu stići na vrijeme do Frankfurta.

Prema navodima upućenih, premijer Đukanović obilato koristi usluge državnog „lear jeta", a udobnost leta državnim avionom, osim ljudi iz njegovog kabineta, osjetili su i njegovi bliski prijatelji i članovi porodice.

Bonus video: