SPKD Herceg Novi: Ivo Andrić još jednom pokopan

“Vlasti su zaboravile na Andrića i gotovo zabranile nama u SPKD "Prosvjeta" da ga se sjećamo prigodnim programom"
92 pregleda 2 komentar(a)
kuća Iva Andrića, Foto: Slavica Kosić
kuća Iva Andrića, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 10.10.2016. 18:55h

Povodom 9. oktobra, dana rođenja Iva Andrića, koji je imao kuću u Herceg Novom, oglasilo se Srpsko prosvjetno kulturno društvo (SPKD) protestnom notom upućenoj opštinskim vlastima.

“Upunom zamahu odlaska za Brisel i osvajanje, kvazi, titule "Evropske prijestonice kulture", opštinske vlasti zaboravljaju na osnovne stubove kulture, u svome gradu, zaboravljaju na Andrića, koji je u Novi dolazio ljeti, ali i tada stvarao, bilježio riječi i kovanice u susretima s običnim ljudima”, navodi se u saopštenju.

“Vlasti su zaboravile na Andrića i gotovo zabranile nama u SPKD "Prosvjeta" da ga se sjećamo prigodnim programom, kako smo to radili 13 godina. Kažemo "zabranili" jer više nema slobodne scene u gradu a da se debelo ne naplaćuje njen zakup, osim uz neka posebna odobrenja. Andrićeva kuća je zakatančena već više od godinu dana, terasa prazna, bašta zapuštena, biljke uvele. Na taj način, u nemaru ove sive sredine, Andrić je još jednom umro, na pragu tzv. "prestonice kulture". Umrijeće i po treći put ako, tzv. poslenici kulture, našeg grada zasjednu u njegove odaje i počnu da vuku evropske konce, a da, pri tome, neće imati pojma ni o "Eh pontu", ni o "Travničkoj hronici" ni o zapisima iz Novoga, vadeći se na činjenicu da ta klasika više nikoga ne zanima u ovom vijeku”, navodi se u saopštenju SPKD Herceg Novi..

“Danas, sa zatvorenom kapijom i mrtvim domom, bez sjećanja, bez brige o elementarnim postulatima kulturnog bića grada, Andrić je još jednom pokopan, u sramotnom trenutku, za Opštinu koja ima visoke pretenzije baš u kulturi. S Andrićem se sahranjuju i sjećanja na nekadašnji dobri, lijepi, uzorni Novi. U nastojanjima za megalomanske projekte, sredina se izobličava. Zaboravlja se na male, skromne stvari koje čine dobru, zdravu, kulturnu sredinu. Andrić je prvi stradao na putu ka EPK-u. Neka to vlastima služi na čast“, zaključuje se u saopštenju SPKD koje je potpisala Olivera Doklestić.

Bonus video: