Splendidove dugove plaćaju građani

I dok je opozicija tvrdila da je riječ o političkoj trgovini, glavni argument odbornika vladajuće koalicije bio je da ovom odlukom Opština dobija vrijednu trafo-stanicu
130 pregleda 0 komentar(a)
splendid, Foto: Arhiva "Vijesti"
splendid, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 06.12.2011. 18:48h

Sudski spor između kompanije “Montenegro stars hotels group”, vlasnika „Splendida“, i Opštine Budva, oko iznosa komunalija koje je ta firma trebalo da uplati na ime izgradnje tog elitnog hotela, okončan je sudskim poravnanjem po kome lokalna uprava ostaje dužna milion eura, a vlasnici najvećeg crnogorskog hotela oprostiće metropoli turizma još oko 800.000 hiljada eura dugovanja.

To je odluka koju je, nakon žučne dvoipočasovne rasprave, uprkos oštrom protivljenju opozicije, jednoglasno usvojila vladajuća koalicija DPS-SDP.

Odlukom o sudskom poravnanju napokon je stavljena tačka na pet godina duga pregovaranja, a potom i sudsku parnicu, između lokalne uprave i “Montenegro starsa”.

Gradonačelnik Lazar Rađenović negira da je odluka o sudskom poravnanju izdejstvovana zarad učvršćivanja koalicije

Političko poravnanje?

I dok je opozicija tvrdila da je riječ o političkoj trgovini, glavni argument odbornika vladajuće koalicije bio je da ovom odlukom Opština dobija u posjed vrijednu trafo-stanicu Bečići, koja će biti i jedna od bitnih stavki prilikom „prebijanja međusobnih dugovanja sa EPCG“.

Navodeći da je riječ o savremenoj trafo-stanici, načelnik za investcije Cvetko Pajković je kazao da je Opština u obavezi prema investitorima da, u okviru komunalnog opremanja lokacije, između ostalog, obezbijedi i priključenje na elektroenergetsku infrastrukturu.

“Ovdje je u pitanju samo formalno sudsko poravnanje, a u suštini radi se o političkom poravnanju između DPS i SDP i njenog glavnog finansijera, direktora hotela ’Splendid’ Žarka Radulovića. Nakon višemjesečnog koprcanja u opozicionoj ulozi, SDP je izdejstvovao svoj cilj, a on je od samog početka bio jasan - da se hotel ’Splendid’ spasi od plaćanja komunalija Opštini Budva, ocijenio je šef kluba SNP Mijomir Pejović.

Gradonačelnik Lazar Rađenović odbacio je navode opozicije da je odluka o sudskom poravnanju izdejstvovana zarad učvršćivanja koalicije. “Mi želimo da rješavamo probleme i zbog toga smo procijenili da nam izvjesnost ovog spora sigurno nije svijetla i željeli smo da rješavamo ovaj problem.

Bonus video: