Spor oko granice: Sa Kosovom ćemo možda na arbitražu

On je rekao da su sa Kosovom su sporne dvije teritorije, jedna na lokaciji Kula kod Rožaja, a druga je Rugovska klisura
189 pregleda 36 komentar(a)
Čakor, Granica Crna Gora i Kosovo, Foto: Amil Ibrahimagić
Čakor, Granica Crna Gora i Kosovo, Foto: Amil Ibrahimagić
Ažurirano: 08.05.2014. 06:51h

Crna Gora će pokrenuti međunarodnu arbitražu ukoliko se sa kosovskim vlastima do kraja godine ne postigne sporazum o spornim teritorijama između dvije države, ukupne površine oko 6.000 hektara, najavio je juče Dragan Kovačević, direktor Uprave za nekretnine Crne Gore.

On je rekao da su sa Kosovom su sporne dvije teritorije, jedna na lokaciji Kula kod Rožaja, a druga je Rugovska klisura ispod planine Čakor u plavskoj Opštini. Radi se uglavnom o šumsim kompleksima.

“Mi imamo podatke iz 1932. godine, kada je rađen prvi katastar na teritoriji Kosova, odnosno klasično geodetsko snimanje, i čvrste argumente da je to naša imovina. Već dvanaest sastanaka smo imali, ali smo i dalje na mrtvoj tački. Kosovska strana se boji da potpiše sporazum, ali se nadam da ćemo do kraja godine to pitanje riješiti. Ako ga ne riješimo putem zajedničkih komisija, onda idemo na međunarodnu arbitražu“, rekao je Kovačević, koji je juče boravio u Pljevljima sa predstavnicima Svjetske banke, koja je Crnoj Gori odobrila sredstva za izradu katastra u dijelu Crne Gore u kojem ga nema.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: