Sporazum Crne Gore i Srbije - za dva mjeseca do penzije

"Radujem se potpisivanju sporazuma o socijalnom osiguranju, jer mi imamo kapacitete koje Crna Gora nema, a koji su joj potrebni i nema razloga da se ti kapaciteti ne koriste i da ne pomognemo tako što ćemo omogućiti da se specifične usluge mogu ostvariti i u Srbiji", rekao je Vulin
341 pregleda 0 komentar(a)
penzioneri, Foto: Shutterstock
penzioneri, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 23.07.2015. 13:07h

Korisnici PIO fondova Srbije i Crne Gore, koji imaju staž u dvije države, ubuduće će lakše i brže ostvarivati prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja, predviđeno je Sporazumom o elektronskoj razmjeni podataka koji su danas potpisali direktori dvije ustavnove Dušan Perović i Dragana Kalinović.

Potpisivanju u Podgorici prisustvovali su ministar za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja Srbije Aleksandar Vulin, kao i ministarka rada i socijalnog staranja Crne Gore Zorica Kovačević.

Vulin je, nakon potpisivanja, rekao novinarima, da će sporazum omogućiti građanima da brže i jeftinije ostvaruju prava, kao i smanjenje perioda čekanja na rješenje, koje će sada biti smanjeno na dva mjeseca, što je zakonski rok i u Srbiji.

Do sada se na rješenje o penziji između Srbije i Crne Gore čekalo bar šest mjeseci, rekao je Vulin.

U skladu sa sporazumom, osiguranici, kako je rekao, neće morati lično da dolaze i donose potvrdu o životu, već će to moći da urade elektronski, te će na taj način i građani i fondovi.

Sporazumom se, dodao je Vulin, rješavaju svakodnevni problemi ljudi, da jednostavije i bolje žive, ističući da se svake godine iz Srbije u Crnu Goru uplati oko 8,4 miliona eura penzija za oko 5.500 korisnika, dok se iz Crne Gore u Srbiju za oko 4.500 korisnike uplati oko šest miliona eura.

Vulin je dodao i da je saradnja vlada Srbije i Crne Gore na najvišem mogućem nivou.

"Radujem se potpisivanju sporazuma o socijalnom osiguranju, jer mi imamo kapacitete koje Crna Gora nema, a koji su joj potrebni i nema razloga da se ti kapaciteti ne koriste i da ne pomognemo tako što ćemo omogućiti da se specifične usluge mogu ostvariti i u Srbiji", rekao je Vulin.

Srbija i Crna Gora rješavaju otvorena pitanja i među vladama dvije zemlje nema nijednog spora kada je riječ o socijalnoj zaštiti, penzijama, osiguranju, rekao je Vulin pozivajući svoju koleginicu u uzvratnu posjetu Beogradu.

Kovačević je istakla da je saradanja dva ministarstva primjer dobre prakse i rada u interesu građana obje zemlje.

"Nemamo nikakvih neriješenih problema i nastavljamo da sarađujemo sa našom bratskom državom”, rekla je Kovačević i dodala da se očekuje potpisivanje još jednog sporazuma u vezi sa korišćenjem usluga ustanova socijalne i dječje zaštite koju koriste djeca iz Crne Gore.

”Trenutno je 75 djece iz Crne Gore u Srbiji koji su korisnici tih usluga, i ministarstvo i roditelji su veoma zadovoljni odnosom koje imaju te ustanove prema našoj djeci”, rekla je ona.

Ona je najavila i dogovore u vezi sa zdravstvenom zaštitom vojnih lica i usklađivanjem penzija vojnih penzionera, koje je Crna Gora preuzela da isplaćuje 2005. godine.

Direktor PIO fonda Crne Gore Dušan Perović naveo je da je sporazum kruna saradnje dvije zemlje, koja je, kako je rekao, iz godine u godinu sve bolja.

“Smanjićemo maltretiranje građana i već od jeseni ćemo razmjenjivati podatke o datumu smrti korisnika u obje države”, objasnio je Perović i dodao da su u toku dogovori oko organizacije dana penzionera u Podgorici i Beogradu.

Diriektora Republičkog PIO fonda Srbije Dragana Kalinović kazala je da se sporazumom napreduje prijateljska saradnja dva fonda, kao i da će tak dokument mnogo olakšati ostvarivanje prava građana što je i jeste osnovni cilj.

Bonus video: