Sporni oglasi „Monteputa” od po dan za devet radnih mjesta

Agencija za sprečavanje korupcije uvidjela postojanje ugrožavanja javnog interesa
511 pregleda 6 komentar(a)
Monteput, Foto: Monteput
Monteput, Foto: Monteput
Ažurirano: 22.10.2018. 19:09h

Državna kompanija “Monteput” dala je prošlog mjeseca oglase za devet radnih mjesta koji su trajali po svega jedan dan, što su u Agenciji za sprečavanje korupcije ocijenili kao postojanje ugrožavanja javnog interesa.

“Rok za prijavljivanje na oglas u trajanju od jednog dana narušava princip transparentnosti, integriteta institucije i princip konkurencije i može prouzrokovati diskriminaciju potencijalnih kandidata kroz ograničenje pristupa tržišta rada i dovodi u sumnju da se o informaciji o slobodnom radnom mjestu može doći po povlašćenim okolnosti,” navodi se u zaključku Agencije na čijem je čelu Sreten Radonjić.

Poslodavci sa jedne strane jesu formalno ispunili zakonsku obavezu prijavljivanja slobodnog radnog mjesta, ali sa druge strane, s obzirom da je trajanje oglasa samo jedan dan, potencijalnim kandidatima je praktično onemogućeno da za tako kratak period pripreme potrebnu dokumentaciju.

“Ovo može ukazivati da poslodavac ulazi u u postupak oglašavanja formalno, bez namjere da obezbijedi konkurentnost među kandidatima jer već ima odabranog kandidata kojeg će zaposliti”, navodi se u dokumentu koji je potpisao v.d. pomoćnika direktora Mladen Tomović.

Sporni oglasi su izašli tokom septembra, a u pitanju je sedam oglasa za devet radnih mjesta u toj kompaniji.

Vlada je jedini vlasnik kompanije, koja gazduje tunelom Sozina. Na čelu kompanije se nalazi Jonuz Mujević (Bošnjačka stranka).

“Monteput” je oglasima od jednog dana, između ostalog, tražio šefa smjene, putara, operatera za naplatu putarine i člana obezbjeđenja, vidi se na sajtu Zavoda za zapošljavanje.

Agencija je, između ostalog, preporučila “Monteputu” da ubuduće omogućava dovoljan broj dana kandidatima kako bi prikupili potrebnu dokumentaciju i da je obavještava o svim budućim procesima oglasima.

Ove preporuke odnose se i na “Parking servis Herceg Novi”, koji je u istom periodu imao jedan oglas u trajanju od jednog dana.

Prilikom donošenja ovog mišljenja, Agencija je, između ostalog, kao relevantne propise koristila Ustav, Zakon o radu, Zakon o sprečavanju korupcije, Zakon o zabrani diskriminacije i Konvenciju Ujedinjenih nacija protiv korupcije.

Bonus video: