Spreman sporazum sa Italijom o međusovnom izručenju državljana

Nakon potpisivanja ugovora otvoriće se mogućnost da državljani Crne Gore optuženi za šverc cigareta budu predati Rimu, ako on to zatraži
118 pregleda 0 komentar(a)
zastavice, Foto: Www.crossed-flag-pins.com
zastavice, Foto: Www.crossed-flag-pins.com
Ažurirano: 14.06.2013. 18:28h

Ministar pravde Duško Marković uskoro će sa kolegama iz Italije potpisati sporazumu o izručenju sopstvenih državljana između Crne Gore i Italije.

Vlada je juče, u formi zaključka, verifikovala informaciju, pa će se uskoro znati gdje i kada će države ugovornice potpisati sporazum.

Iz Ministarstva pravde ranije je rečeno da je parafirani Ugovor o olakšanju primjene Evropske konvencije o izručenju između Crne Gore i Republike Italije diplomatskim putem stigao kod njih.

“Vijestima” je istovremeno Ministarstvo vanjskih poslova saopštilo da su oni diplomatskim putem Ugovor proslijedili vlastima u Italiji.

Početkom maja, italijansko Ministarstvo pravde "Vijestima" je dostavilo kopiju ugovora o ekstradiciji na tri jezika (italijanski, engleski i crnogorski), na kojoj se vidi da je Italija parafirala sporazum.

Ugovor sadrži svega dvije strane, a sastoji se iz tri člana: prvi član reguliše izručenje državljana, drugi tranzit lica koje treća država izručuje Italiji ili Crnoj Gori, dok treći član reguliše stupanje na snagu sporazuma 60 dana od obavještenja o ratifikaciji ugovora.

Potpisivanjem sporazuma Crna Gora će se obavezati da može Italiji izručiti sopstvene državljane, koji se potražuju zbog pokretanja krivičnog postupka, za djela za koja se, prema propisima obje države, može izreći kazna zatvora od pet i više godina.

Prema ugovoru, Crna Gora može da uslovi izručenje svog državljanina Italiji radi "pokretanja krivičnog postupka", njegovim povratkom u zemlju radi izdržavanja kazne ili druge mjere ograničenja slobode, ako bude osuđen, proizlazi iz dokumenta, koji je naslovljen kao "Dodatni bilateralni ugovor uz Evropsku konvenciju o ekstradiciji od 13. decembra 1957. koji ima za cilj olakšavanje njene primjene". Sve ovo važi i za Italiju u slučaju da Crna Gora traži izručenje njihovih državljana.

U ugovoru piše i da države mogu da ga otkažu u bilo kom momentu, ali da otkazivanje stupa na snagu nakon 180 dana i ne utiče na postupke započete prije otkazivanja.

U preambuli sporazuma objašnjava se da je Crna Gora, kao nekadašnja jugoslovenska republika, potpisnica Evropske konvencije o ekstradiciji, "kojom odbija da preda i obavi tranzit svojih državljana".

Bonus video: