Spremni za pojavu ebole: S aerodroma u karantin KCCG

Granični policajci dužni su da svakog sumnjivog putnika, koji dolazi iz države u kojoj je registrovan virus, odvedu u izolaciju
87 pregleda 12 komentar(a)
ptičji grip, aerodrom Podgorica, Foto: Arhiva Vijesti
ptičji grip, aerodrom Podgorica, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 23.10.2014. 19:20h

Ukoliko bi se na nekom od graničnih prelaza pojavila osoba sa simptomima ebole, zdravstvene vlasti tvrde da su spremne za virus koji hara Afrikom.

Iz Zdravstveno-sanitarne inspekcije „Vijestima" su pojasnili da je dužnost graničnog policajca, zaštićenog “ličnom opremom”, da svakog putnika sa zdravstvenim problemima, a koji dolazi iz država gdje je ebola registrovana, odvede u “izolacioni prostor” i obavijesti inspekciju i službu hitne pomoći.

“Zdravstveno-sanitarni inspektor sa ličnom zaštitnom opremom, nakon obavljenog razgovora i provjere podataka o destinaciji sa koje se putnik vraća i da li je bio u kontaktu sa oboljelim licem, donosi Rješenje o obaveznoj izolaciji lica u zdravstvenoj ustanovi i poziva nadležnu službu hitne pomoći da obavi transport u odgovarajući prostor KCCG za izolaciju i zbrinjavanje oboljelih od ebole, a pri tom mora obavijestiti zdravstvenu ustanovu", saopštili su iz Uprave za inspekcijske poslove.

Naveli su da zdravstveno-sanitarni inspektor utvrđuje i sa kim je sve oboljela osoba bila u kontaktu i za njih donosi rješenja o karantinu u toku naredna 24 sata i o tome obavještava nadležne u karantinu i epidemiološkoj službi.

“Sve prostorije u kojima je boravilo oboljelo ili lice za koje se sumnja da je oboljelo od karantinskih bolesti ebole obavezno se dezinfikuju".

Iz Kliničkog centra Crne Gore tvrde da su spremni da adekvatno odgovore na eventualnu pojavu oboljelih.

Pojasnili su da postoje “razrađeni protokoli” za postupanje u slučaju da u Crnu Goru uđe osoba za koju se sumnja da ima ebolu.

“Imamo obučen kadar na visokom nivou koji uvijek poštuje usvojene protokole u liječenju svih bolesti. KC CG prati sve tokove savremene medicine i kontinuirano ulaže u edukaciju", saopštili su iz KC-a.

Putnika, za kojeg posumnjaju da je bolestan, “prate” 21 dan

Granični policajci iz uvida u pasoše prepoznaju putnike koji dolaze iz zemalja u kojima vlada epidemija ebole.

“Oni obavještavaju dežurnog Ijekara na aerodromu, kao i sanitarnu inspekciju. Prvi razgovor obavlja dežurni Ijekar koji utvrđuje da li je putnik bio u kontaktu sa inficiranim licima i da li ima neki od simptoma bolesti. Po dolasku sanitarnih inspektora i oni sa putnikom obavljaju dodatni razgovor i, na osnovu tih informacija, propisuju dalje mjere”, pojasnili su “Vijestima” iz “Aerodroma Crne Gore”.

Inspektor zatim putnika koji dolazi iz država u kojima ima ebole stavlja pod zdravstveni nadzor. Takav putnik obavezan je da se u mjestu boravka javi nadležnoj zdravstvenoj ustanovi, radi praćenja koje traje 21 dan. Epidemiolog kontroliše da li je putnik poštovao doneseno rješenje i o tome obavještava inspekciju.

Bonus video: