Spriječite da zatvore Mitrovića

Osnovni sud u Podgorici je za krivično djelo klevete, koje datira od 2005. izreklo Mitroviću kaznu u iznosu od 5.000 eura, s tim što je ista 2010. pretvorena u kaznu zatvora od 125 dana
0 komentar(a)
Ažurirano: 05.01.2012. 10:10h

Ekološki pokret "Ozon" iz Nikšića uputio je dopis predsjedniku Crne Gore Filipu Vujanoviću od koga traže da, u skladu sa svojim ovlašćenjima, utiče da se zatvorska kazna Miloradu Mitroviću, izvršnom direktoru NVO "Breznica", ukine ili preinači u neku prihvatljiviju varijantu.

Slanjem u zatvor jednog od, kako tvrde, najaktivnijih i medijski najprisutnijih ekologa, unazadili bi se odnosi nadležnih institucija i ekoloških NVO, koje su dokazale spremnost da zaštite javni interes, čime bi se ignorisala preporuka Evropske komisije o potrebi unapređenja saradnje organa vlasti i civilnog društva".

Osnovni sud u Podgorici je za krivično djelo klevete, koje datira od 2005. godine, izreklo Mitroviću novčanu kaznu u iznosu od 5.000 eura, s tim što je ista 2010. godine pretvorena u kaznu zatvora u trajanju od 125 dana.

"Mitrović je jedan od najaktivnijih ekoloških aktivista ne samo u Pljevljima, već u cijeloj ekološkoj državi Crnoj Gori i regionu, a njegov način građanskog aktivizma nesporno je primjer suštinske zaštite javnog i interesa generacija koje dolaze, što bi trebalo da bude ne samo olakšavajuća okolnost, već i obaveza državnih institucija da stanu u njegovu zaštitu", piše u pismu koje je u ime “Ozona” uputio direktor te NVO Aleksandar Perović.

Ukoliko bi Mitrović, koji je dobio poziv za upućivanje na izdržavanje kazne, prije nego što mu je dostavljen odgovor na žalbu, otišao u Spuž, Perović smatra da bi tim činom bio narušen imidž Crne Gore, kao ekološke i demokratske države.

Zato iz “Ozona” pozivaju Vujanovića da on ili neko iz njegovog kabineta razgovara sa Mitrovićem i predstavnicima ekoloških nevladinih organizacija kako bi se našlo prihvatljivo rješenje za prevazilaženje sadašnje sporne situacije.

Bonus video: