Spriječiti odlazak ljekara iz Pljevalja

Bolnica bi se gradila u okviru lokcije Mali logor, preko puta ulazne kapije u sadašnju bolnicu
2175 pregleda 2 komentar(a)
Bolnica u Pljevljima, Foto: Goran Malidžan
Bolnica u Pljevljima, Foto: Goran Malidžan

Direktor pljevaljske bolnice Erdal Lalović pozdravio je odluku Vlade da gradi novu bolnicu u Pljevljima, jer kaže da je sadašnja bolnica paviljonskog tipa, što otežava rad ljekarima i medicinskom osoblju.

Vlada Crne Gore podržala je predlog Ministarstva zdravlja da se krene u realizaciju projekta izgradnje nove zgrade Ošpšte bolnice u Pljevljima.

To je novinarima nakon sjednice Vlade održane prije dva dana u Pljevljima potvrdio i ministar zdravlja Kenan Hrapović.

Bolnica bi se gradila u okviru lokcije Mali logor, preko puta ulazne kapije u sadašnju bolnicu.

„Bolnica bi zauzela površinu od oko 4.600 metara kvadratnih, a ukupna bruto površina iznosila bi skoro 16.000 kvadrata. Objekat bi imao suteren, prizemlje i dva sprata. Na taj način opštine Pljevlja i Žabljak će dobiti kvalitetnije uslove za liječenje, a zaposleni komfornije uslove za pružanje zdravstvene zaštite“, rekao je Hrapović i istakao da je u 2017. i 2018. godini u adaptaciju i nabavku savremene medicinske opreme u Opštu bolnicu u Pljevljima Vlada opredijelila preko 340.000 eura.

On je kazao da je Opština spremna da oslobodi plaćanja, kako je rekao komunalnih participacija za izgradnju novog objekta.

Ministar zdravlja nije saopštio kada će početi i koliko će trajati izgradnja nove pljevaljske bolnice.

Sasvim izvjesno da do toga u skorije vrijeme neće doći s obzirom na to da još uvijek nije urađen idejni projekat.

Lalović je kazao da u pljevaljskoj bolnici trenutno radi 24 ljakara specijalista, a da ih je još toliko na specijalizaciji.

“Početkom naredne godine očekujemo povratak tri ljekara sa specijalizacije, a do kraja 2020. još tri. Krajem 2023. u pljevaljskoj bolnici će raditi više od 40 ljakara raznih specijalnosti, do kada će se mnogi vratiti u Pljevlja”.

Hrapović kaže da je pljevaljskoj bolnici, od kada je on ministar, odobrena 21 specijalizacija i jedna supspecijalizacija.

„To je ogroman procenat u odnosu na broj zaposlenih i to je izdašan procenat u odnosu na druge zdravstvene ustanove. Na taj način smo se kvalitetno odredili prema jačanju kadrovske strukture u Pljevljima. To su procesi koji traju tri do pet godina. Ono što je važno da država plaća sve te specijalizacije“, rekao je Hrapović.

Doskorašnji direktor pljevaljske bolnice Ernes Gadžo kazao je ranije “Vijestima” da su sa ljekarima na specijalizaciji potpisani ugovori prema kojima su obavezni da nakon završene specijalizacije u pljevaljskoj bolnici rade dva puta duže od vremena koje su proveli na specijalizaciji, što je dvaput duže nego što je to bilo do sada.

Rekao je i da se za posljednjih deset godina pet do šest ljakara nije vratilo nakon završene specijalizacije, iako su bili obavezni da to urade.

U posljednjih pet-šest godina ovu zdravstvenu ustanovu napustilo je desetak ljekara, koji su uglavnom prešli da rade u Klinički centar Crne Gore.

Nedostatak kadra u pljevaljskoj bolnici rješavaju angažovanjem ljekara sa strane, a po ugovoru zaposleno je i nekoliko bivših ljekara pljevaljske bolnice koji su penziji.

Bonus video: