Sramota u Budvi: Bedemi služe kao javni toalet

Mještani Starog grada još jednom pozvali Opštinu da povede računa o najautentičnijem spomeniku kulture
137 pregleda 18 komentar(a)
Ažurirano: 16.10.2013. 19:26h

Najveća spomenička dragocjenost Budve, starogradski bedemi iz 15. vijeka, ono što Stari grad čini autentičnim, i dan-danas su prepušteni sami sebi, izloženi devastaciji i bezobzirnom uništavanju.

Kako su kazali mještani, činjenica da je rasvjeta na bedemima potpuno uništena dovela je do toga da u večernjim satima to mjesto postaje okupljalište mladih koji su nerijetko u alkoholisanom stanju ili pod narkoticima, a nije neuobičajeno da, u nedostatku javnog toaleta, spomenik posluži i u te svrhe.

Iako Komunalno preduzeće svakodnevno čisti bedeme, gotovo je nemoguće da se održavaju ukoliko, kako su istakli starograđani, neko o njima ne bude danonoćno vodio računa.

“Ukoliko Opština ne sprovede u djelo ono što godinama obećava i bedeme zaista zaštiti i turistički valorizuje, mi smo spremni da sami to uradimo. Neka nama daju, a mi ćemo organizovati ljude koji će stražariti i obezbijediti sve ono što ima u drugim sličnim gradovima - od vodičke službe do suvenira... Jednostavno, bedemi moraju da postanu ogledalo ovoga grada”, kazali su mještani koji su pozvali redakciju “Vijesti”, ogorčeni što je nastavljena praksoa uništavanja.

Iako je očigledno da se čiste, torete ili stražare na kulama, pretvorene su u javni toalet, a iz njih se širi neprijatan miris, što je ružna slika koji turisti nose iz grada.

“Samo prije dva dana u Starom gradu je bilo više od pet hiljada ljudi, uglavnom stranaca, koji su u Budvu došli na izlet iz Dubrovnika ili drugih mjesta. I zamislite kada ovo moraju da vide. Praksa je da se svuda naplaćuje ulaz i to bi mogli i ovdje da urade. To bi bio dovoljan prihod da se zaposli još nekoliko ljudi koji bi brinuli o bedemima”, kazali su mještani.

Kao jedan od gorućih problema, oni su naveli i to što u Starom gradu nema javnog toaleta.

“Iako su nakon obnove Starog grada poslije zemljotresa ostavljene dvije prostorije na istočnom ulazu, namijenjene za toalet, i danas su neupotrebljive. I nije ni čudo što se onda sve ovo dešava. Turisti koji šetaju bedemima nemaju gdje da se okrijepe”, rekli su mještani.

JNA i dalje vlasnik

Starogradski bedemi i dalje su vlasništvo nekadašnje Jugoslovenske narodne armije (JNA) - u katastru se vode na Savezni sekretarijat za odbranu.

Imajući u vidu da je riječ o fortifikacionom objektu, kao takav je bio i uknjižen na vojsku koja je, u međuvremenu, za vrijeme turbuletnih devedesetih, prodala starogradsku tvrđavu Citadelu, kao sastavni dio nekadašnje odbrane tog grada.

Prodaja suvenira i vode

Na bedemima bi, smatraju mještani, kao ponuda, mogla da se uvrsti i prodaja suvenira, ali i vode, što bi moglo da donese prihod i omogući njihovo održavanje

“Prije svega ovoga, potrebno je zamijeniti oštećeno osvjetljenje, kako bi se noću spriječilo okupljanje na bedemima”, kazali su mještani. Bedemi su, kao kulturno blago, povjereni Javnoj ustanovi “Muzeji, galerije i biblioteka”.

Iz te JU nedavno je saopšteno da će uraditi sve kako bi turisti mogli ponovo da uživaju i šetaju tim spomenikom. Ranije je bedemima gazdovala TO Budva i sve je besprekorno funkcionisalo. Prije šest godina TO je pokrenula projekat oživljavanja bedema.

Urađena su kapije, organizovana vodička služba, ali je, nakon što je projekat preuzela firma “TOB &CO”, koja je u međuvremenu rasformirana, ideja zamrznuta. Na ulazu u bedeme sada stoji otvorena velika metalna kapija i tabla sa natpisom o radnom vremenu.

Galerija

Bonus video: