Srednjoškolcima zima, osnovci išli u školu

Iz resora Slavoljuba Stijepovića je saopšteno da su direktori, u skladu sa Zakonom, odlučili da skrate časove, ili zatvore škole
90 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 09.02.2012. 09:28h

Ministarstvo prosvjete i nauke nije donijelo odluku da podgoričke osnovne i srednje škole prekinu nastavu zbog nevremena.

Iz resora Slavoljuba Stijepovića je saopšteno da su direktori, u skladu sa Zakonom, odlučili da skrate časove, ili zatvore škole.

“U skladu sa članom 64 Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju obrazovno-vaspitni rad u ustanovi se može prekinuti samo u naročito opravdanim slučajevima (epidemija, elementarna nepogoda i slično). Odluku o prekidu obrazovno-vaspitnog rada u trajanju do pet dana donosi direktor ustanove, a preko pet dana Ministarstvo”, saopštili su iz Ministarstva prosvjete.

Iz odgovora na pitanja “Vijesti”, nejasno je, međutim, zašto je u većini srednjih škola nastava obustavljena, dok su osnovne uglavnom radile, posebno imajući u vidu da su, kako tvrde u Ministarstvu, učionice bile tople.

“Ministarstvo obavlja poslove iz svoje nadležnosti sa ciljem da se vaspitno-obrazovni proces u svim ustanovama odvija po planu i programu. U tom cilju, obezbijeđeno je dovoljno zaliha energenata za predstojeću zimu, tako da se prostorije vaspitno-obrazovnih ustanova adekvatno zagrijavaju”, piše u odgovorima.

Mali broj đaka

Iz Ministarstva nijesu precizno odgovorili na pitanje koje su škole i zašto u Podgorici prekidale nastavu od prošlog četvrtka, kada je Crnu Goru zahvatio ledeni talas, donijevši i Podgorici 30-ak centimetara snijega.

U Ministarstvu, ipak, razumiju odluku direktora da zatvore škole, iako u Podgorici nije bilo više od 30-ak centimetara snijega, uz temperature oko nule, dok se u isto vrijeme nastava u nekim školama na sjeveru izvodila, uprkos sniježnim nanosima od nekoliko metara, praćenim sa -15 Celzijusa.

“U Podgorci veći broj gradskih škola redovno izvodi nastavu, osim u pojedinim ustanovama koje su prekidale nastavu zbog vremenskih uslova i juče zbog nedostatka električne energije. U određenim školama zbog nedovoljnog broja đaka, koji iz objektivnih razloga nijesu u mogućnosti da pohađaju nastavu škole su skraćivale časove”, saopštili su iz Ministarstva.

Prema saznanjima “Vijesti”, u proteklih sedam dana, međutim, nastava je obustavljana u gimnazijama u Podgorici i Tuzima, Trgovinskoj, Mašinskoj i Ekonomskoj srednjoj školi.

Nadoknadiće časove

Gradske osnovne škole uglavnom su radile, izuzev prekjuče zbog nestanka električne energije, ali su časovi bili skraćeni, dok je većina prigradskih obustavljala nastavu zbog zavijanih puteva.

Iz Ministarstva su ponovili da će škole morati da nadoknade izgubljene časove.

“U skladu sa Školskim kalendarom za 2011/2012. godinu ustanova može odstupiti od ovog Kalendara zbog okolnosti koje nijesu predviđene Kalendarom, s tim da je dužna da ostvari broj radnih dana utvrđen zakonom”, piše u saopštenju.

Ministarstvo je juče odlučilo da se nastava na sjeveru obustavi do ponedjeljka, a da se na jugu izvodi normalno osim u pojedinim seoskim školama do kojih nije moguće doći zbog neprohodnih puteva.

Bonus video: