Srpski savjet ponovo favorizovan

Fond za manjine objavio odluku o raspodjeli para, predsjednik Matice muslimanske napustio sjednicu
197 pregleda 4 komentar(a)
Momčilo Vuksanović, Foto: Boris Pejović
Momčilo Vuksanović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 24.07.2013. 09:31h

Srpski nacionalni savjet i njemu bliske organizacije i u ovogodišnjoj raspodjeli novca Fonda za manjine imaju većinu, pa im je odobrena skoro trećina ukupnog novca na raspolaganju, odnosno 163.300 eura.

Fond je prošle sedmice, na sjednici zatvorenoj za javnost, podržao 88 projekata sa ukupno 500.000 eura.

Upravni odbor Fonda je podržao po dva projekta Srpskog nacionalog savjeta, kojim rukovodi Momčilo Vuksanović, NVO Društvo za ravnopravnost i toleranciju, kao i Srpskog narodnog vijeća Crne Gore. Srpski nacionalni savjet je dobio 24.300 eura za projekat Dani srpske kulture u Crnoj Gori i 29.000 eura za projekat pod nazivom Pravoslavlje i srpsko nasljede.

Društvo za ravnopravnost i toleranciju je dobilo po 29.000 eura za srpske novine i informativni program srpske televizije, dok je treća organizacija bliska Vuksanoviću dobila 23.000 eura za promociju srpskog jezika u školama i 29.000 eura za izdavačku djelatnost.

Od ostalih projekata, Hrvatska krovna zajednica je za hrvatski radio dobila 19.000 eura, dok je organizacija Bicent podržana sa 20.000 za bošnjačke novine. Organizacija Almanah dobila je 10.000 eura za projekat Baština, uz jubijej 1993 – 2013.

Predsjednik Matice muslimanske Avdul Kurpejović kazao je da su ponovo favorizovani predstavnici SNS-a."Na konkurs je prijavljeno osam projekata muslimanskog naroda, od čega je pet podržano i to vrijednosti od 23.100 eura, što je najmanji iznos. Na sjednici sam ukazao na diskriminatorski odnos prema projektima muslimanskog naroda, i tražio da se to ispravi, a budući da su oni to odbili, napustio sam sjednicu", rekao je Kurpejović, koji je i predsjednik Matice muslimanske.

Član UO ispred SDP-a Leon Gjokaj kazao je da najnovija odluka Fonda nije donijela ništa novo.“To će se teško promijeniti sve dok članovi UO Fonda za manjine budu članovi nacionalnih savjeta. Ovo se može prevazići time da nacionalni savjeti dobijaju fiksna sredstva na godišnjem nivou”, poručio je Gjokaj.

On je naveo da se u tom slučaju ne bi moglo desiti "da finansiramo list jedne političke partije koja ima člana u UO ili nevladine organizacije čiji su osnivači članovi UO Fonda za manjine".

Problem je, kako je kazao, i što su novac dobile organizacije koje nijesu dostavile uredne izvještaje.

“Trebalo bi se razmisliti da se ide u pravcu adresiranja odgovornosti i prema direktoru Fonda, i to zbog neizvršavanja preporuka DRI,” smatra Gjokaj.

Direktor Fonda je Safet Kurtagić.

Predsjednik Albanskog savjeta Tahir Tahiri kazao je da je nezadovoljan raspodjelom jer oba projekta koje je kandidovao taj savjet nijesu podržana.

Predstavnik Bošnjačkog savjeta Osman Nuković kazao je da Fond i njegov upravni odbor rade u skladu sa zakonskim rješenjima.

Neka im je na čast, ali šta čeka država

Milan Radović iz Građanske alijanse je kazao da je Fond uradio ono što se od njih i očekivalo, ali da je sada odgovornost i na nadležnim institucijama.

“Poslije svih ukazivanja na neregularnosti i nepostupanja državnih institucija, koje su sada pored Fonda, podjednako odgovorne za sve malverzacije koje su se dogodile, prije svega tužilaštvo, ali i Vlada i Skupština jer ništa nijesu učinili da se ovakvo postupanje zaustavi”, kazao je Radović.

On je rekao da je “degutantno” da komentarišu praksu te institucije, koju nadležne država godinama nije u stanju da zaustavi i odgovorne procesuira.

“Njihov rad ostaje na čast članovima UO, a država je pokazala koliko je spremna da se izbori sa anomalijama u funkcionisanju Fonda”, kazao je Radović.

Bonus video: