Šta bi sve jedan biciklista trebalo da zna o Zakonu o saobraćaju

Biciklom u saobraćaju na lokalnim putevima mogu upravljati i djeca sa navršenih 11 godina života, ako ih prati lice koje je starije od 18 godina života
725 pregleda 8 komentar(a)
biciklizam, biciklo, trening, triatlon Podgorica, Foto: Damira Kalač
biciklizam, biciklo, trening, triatlon Podgorica, Foto: Damira Kalač
Ažurirano: 08.06.2014. 20:23h

Ako ste biciklista ili tek započinjete svoju biciklističku avanturu, sigurno će vas zanimati djelovi Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima koji se odnose na korišćenje bicikla kao prevoznog sredstva, kao i koje su vaše obaveze u smislu korišćenja adekvatne zaštitne i dodatne opreme tokom vožnje bicikla.

Na stranici Tempo.co.me objavljeni su djelovi Zakona koje bi trebalo da zna svaki biciklista.

19. Saobraćaj bicikala, bicikala sa motorom i motocikala

Član 90

Na magistralnim i regionalnim putevima zabranjena je vožnja bicikla djeci mlađoj od 16 godina života.bDjeca koja su saobraćajnim vaspitanjem u školama i drugim ustanovama za vaspitavanje i obrazovanje osposobljena za vožnju bicikla i o tome im je izdata potvrda mogu na lokalnim putevima samostalno upravljati biciklom, ako nijesu mlađa od 14 godina života.

Biciklom u saobraćaju na lokalnim putevima mogu upravljati i djeca sa navršenih 11 godina života, ako ih prati lice koje je starije od 18 godina života.

Član 91

Vozač bicikla i vozač bicikla sa motorom dužni su da se kreću što bliže desnoj ivici kolovoza, a ako postoji biciklistička staza ili traka po biciklistikoj stazi, odnosno traci.

Ako se dva ili više vozača bicikla ili bicikla sa motorom kreću u grupi, dužni su da se kreću jedan za drugim. Ako na putu postoji posebno uređena biciklistička staza, vozač bicikla i vozač bicikla sa motorom moraju se kretati desnom biciklističkom stazom u odnosu na smjer kretanja saobraćaja.

Na biciklističkim stazama uređenim i obilježenim za saobraćaj bicikala i bicikala sa motorom u oba smjera, vozila se moraju kretati desnom stranom u smjeru kretanja vozila.

Vozač bicikla i vozač bicikla sa motorom mogu se kretati samo po saobraćajnim površinama po kojima je kretanje takvim vozilima dozvoljeno.

Član 92

Vozač bicikla, bicikla sa motorom i motocikla mora da upravlja vozilom na način kojim se ne umanjuje stabilnost vozila i ne ometaju drugi učesnici u saobraćaju, a naročito ne smije da skida ruke sa upravljača, da se pridržava za drugo vozilo, da prevozi, vuče ili gura predmete koji mogu da ga ometaju u upravljanju vozilom ili da ugrožava druge učesnike u saobraćaju.

Član 93

Vozač bicikla, bicikla sa motorom i motocikla može da prevozi druga lica samo ako na vozilu postoje posebna sjedišta, a vozač motocikla i u bočnoj prikolici.

Član 94

Vozač bicikla sa motorom ili motocikla i lica koja se prevoze na tom vozilu moraju nositi zaštitnu kacigu za vrijeme vožnje na putu.

Član 95

Vozač bicikla i bicikla sa motorom smije da prevozi dijete do sedam godina života, ako na vozilu postoji posebno ugrađeno sjedište ispred vozača.

Vozač motocikla smije da prevozi lice starije od sedam godina života samo na sjedištu namijenjenom za prevoz lica, i to tako da to lice opkorači vozilo.

Vozač motocikla ne smije da prevozi lice koje je pod uticajem alkohola ili lice koje nije uračunljivo.

Član 96

Bicikl, bicikl sa motorom i motocikl u saobraćaju na putu mogu imati prikolicu sa dva točka priključenu tako da je obezbijeđena stabilnost vozila. Prikolica ne smije biti šira od 0,80 m, a na zadnjoj lijevoj strani mora imati trouglasti katadiopter.

Član 97

U prikolici iz člana 96 ovog zakona, kao i u tovarnom sanduku bicikla, bicikla sa motorom i motocikla, ne smiju se prevoziti lica.

Član 98

Na magistralnim i regionalnim putevima zabranjena je obuka za vožnju bicikla i bicikla sa motorom.

Član 99

Prilikom kretanja po biciklistikoj stazi, odnosno traci, bicikl i bicikl sa motorom ne smiju se kretati brzinom većom od 35 km/h.

Bonus video: