Stajović: Nisam tražio izolaciju, silom me drže

“Hermetički sam zatvoren i blindiran, na prozoru je postavljena neprovidna tabla od pleksiglasa da ne mogu da vidim spoljašnji svijet"
162 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 16.08.2012. 20:29h

Osuđenik Rajko Stajović koji tvrdi da se deset godina, koliko je u spuškom zatvoru, nalazi u samici, izolovan i odvojen od spoljnjeg svijeta, ponovio je juče, da to nije po njegovom zahtjevu već prisilom, zbog toga što mu je navodno ugrožen život. Iz uprave ZIKS-a rekli su “Vijestima” da im se on po dolasku na izdržavanje kazne obratio pismenim zahtijevom i tražio izolaciju.

Stajović je osuđen na 13 godina zatvora zbog ubistva, a u spuškom zatvoru štrajkuje glađu od 1. avgusta, jer mu je, tvrdi on, Komisija za uslovni otpust Ministarstva pravde dva puta odbila molbu za uslovni otpust. Razlog za štrajk je i taj što navodno nije ravnopravan sa drugim osuđenicima.

On tvrdi da je u Istražnom zartvoru, u izolaciji proveo 6 godina u ćeliji veličine 180 x 215 cm punoj miševa, pacova, buva, u kojoj je navodno jednom ubio zmiju, ali i da je mimo volje i pravila i u KPD-omu smješten u ćeliju kaznenog odjeljenja.

“Hermetički sam zatvoren i blindiran, na prozoru je postavljena neprovidna tabla od pleksiglasa da ne mogu da vidim spoljašnji svijet. Pa je li to ćelija ili soba kako oni tvrde? U ovoj ćeliji sam bez ikakvog rješenja u pisanoj formi”, kazao je Stajović i dodao da bi u takvim uslovima boravio po sopstvenom zahtjevu samo “u slučaju da skrene pameću”.

Stajović je ponovio da nema sva prava kao drugi osuđenici,i kazao da su mu službenici 2009. godine oduzeli čak i ogledalo pa se od tada brije ogledajući se na kompakt disku. Osuđenik je naveo da mu je korišćenje telefona dozvoljeno tek od kad je direktor ZIKS-a Miljan Perović, ali da i dalje telefon ne može koristiti neograničeno, već samo sat dnevno.

“Najteže mi je što ne mogu da dobijem odmor da posljednje trenutke provedem sa majkom na samrti. Ako smatraju da mi je, kao što kažu ugrožena bezbjednost, zašto mi ne odrede kućni pritvor ili daju zaštitu, a ne da mi ugrožavaju pravo odmora i vikenda”, navodi Stajović u pismu dostavljenom “Vijestima”.

Najteže mi je što ne mogu da dobijem odmor da posljednje trenutke provedem sa majkom na samrti

Iz ZIKS-a su kazali da se Stajović nakon dolaska na izdržavanje kazne, 24.12.2008. obratio upravi KPD-a pisanim zahtjevom da mu se omogući smještaj odvojeno od ostalih osuđenih lica.

“U molbi je tražio i poseban režim šetnje, odvojeno od drugih osuđenika. Kao razloge naveo je zabrinutost za ličnu bezbjednost. Sve ovo mu je omogućeno smještanjem u jednokrevetnu prostoriju u Odjeljenju sa pojačanom kontrolom. U usmenom razgovoru 3.4.2009. naveo je da je i dalje neophodno da bude smješten odvojeno od ostalih osuđenika. Njegovim zahtjevima vezanim za smještaj i šetnje je udovoljeno”, odgovoreno je iz ZIKS-a.

Oni su ponovili da Stajoviću nije uskraćeno nijedno pravo predviđeno Zakonom o izvršenju krivičnih sankcija i Pravilnikom i kazali da uslovi u kojima boravi zadovoljavaju sve standarde smještaja osuđenih lica propisane pozitivnim propisima i preporukama međunarodnih organizacija.

Policija procijenila da ne može na odmor

Uprava ZIKS-a pojasnila je zbog čega Stajović ne može koristiti nagradni odmor.

“S obzirom da je Stajović izvršilac krivičnog djela sa smrtnom posljedicom za korišćenje nagrada u krugu porodice neophodna je bezbjednosna procjena Uprave policije. Oni su u tri navrata poslala negativnu bezbjednosnu procjenu, što je razlog nemogućnosti korišćenja nagrada u krugu porodice osuđenom Stajoviću”, odgovorili su iz ZIKS-a.

Stajović , saopšteno je iz zatvora, i dalje odbija hranu, ali i zdravstvene preglede zatvorskog ljekara, a nije pristao ni na pregled u Kliničkom centru.

“Za sada zdravstveno stanje osuđenog Stajovića je stabilno”, saopštili su oni.

Galerija

Bonus video: