Stan dobili i oni koji više ne rade u "Vodovodu"?

Više zaposlenih u tom preduzeću ispričalo je “Vijestima” da su “bijesni jer su tokom posljednje raspodjele stanova dobili njihove kolege koje su na prethodnom konkursu bili diskvalifikovani zbog toga što su već bili vlasnici neke nekretnine”
10051 pregleda 9 komentar(a)
Potvrda o podstanarskom životu košta nekoliko eura i niko je ne provjerava - Upravna zgrada VIK, Foto: Luka Zeković
Potvrda o podstanarskom životu košta nekoliko eura i niko je ne provjerava - Upravna zgrada VIK, Foto: Luka Zeković

Uprava podgoričkog “Vodovoda i kanalizacije” (VIK) mogla bi i u sudnici morati da obrazlaže kako su i kome dijelili stanove, jer se više desetina zaposlenih u tom preduzeću žalilo na odluku Komisije za rješavanje stambenih pitanja.

Nezadovoljni raspodjelom prijete tužbama zbog navodnih krupnih zloupotreba tokom posljednje raspodjele stanova.

Iz tog podgoričkog preduzeća tvrde da “nema povlašćenih uslova i da se postupak sprovodi u skladu sa Pravilnikom o rješavanju stambenih potreba zaposlenih”.

Više zaposlenih u tom preduzeću ispričalo je “Vijestima” da su “bijesni jer su tokom posljednje raspodjele stanova dobili njihove kolege koje su na prethodnom konkursu bili diskvalifikovani zbog toga što su već bili vlasnici neke nekretnine”.

Taj konkurs je poništen, a u međuvremenu je donijet novi Pravilnik o rješavanju stambenih potreba.

Isti izvori tvrde da su pojedini zaposleni u preduzeću period od marta do početka avgusta (između dva stambena konkursa) iskoristili da imovinu prepišu na bliske srodnike.

Prema rang-listi u koju su “Vijesti” imale uvid, stanove su dobili i bivši zaposleni, koji su u decembru prošle godine sa tadašnjim direktorom Vladanom Vučelićem radni angažman nastavili u Luci Bar.

Stambeno pitanje riješila su braća raspoređena na mjesta vozača. Jedan od njih, tvrde sagovornici “Vijesti”, krajem prošle godine napustio je “ViK” i angažman nastavio u Luci Bar, ali je prema posljednjoj rang-listi među više od 70 onih koji su riješili stambeno pitanje.

I sekretar Komisije za izradu novog Pravilnika Nataša Novaković je takođe dobila stan, a za praćenje rada tog tijela prethodno joj je dodijeljena apanaža od 500 eura.

“To nisu stanovi koje dobijamo besplatno, već ih plaćamo. Cijena kvadrata za radnike je 608 eura, a za rukovodioce 480. Što veća plata, to manji kredit. Onima koji nijesu uspjeli da se domognu rang-liste ništa nije obrazloženo, niti su dostavljena dokumenta o tome... Sumnjamo da je Komisija naučila pojedince kako da se domognu stana - da promjene dokumentaciju i to nekretnina što je u njihovom posjedu prepišu na članove porodice. Ranije nisi mogao konkurisati ukoliko su u posljednje tri godine imao nekretninu u svom vlasništvu, a sada je taj rok skraćen. Nijedna izjava od notara nije provjerena, dakle neko možda nije ni prepisao imovinu, ali je za par eura ovjerio dokument u kom piše da je podstanar. Neki su ovom raspodjelom treći put rješili stambeno pitanje”, tvrde nezadovoljni zaopsleni među kojima ima i onih koji su na prethodnom, poništenom konkursu, dobili stan.

Iz preduzeća na čijem čelu je Filip Makrid nijesu odgovorili na set vrlo konkretnih pitanja “Vijesti”, već su poslali uopšteno objašnjenje procedura.

“Vijesti” su ih pitale koji su bili kriterijumi za dodjelu stanova po povalašćenim uslovima zaposlenima, da li su mijenjani u odnosu na prethodni konkurs, ali i da li je i zbog čega promjenjen kriterijum da zaposleni u prethodne tri godine nema nekretninu na svoje ime...

“Nakon sprovedenog postupka i donošenja odluke, odnosno objavljivanja rang-liste po prvom oglasu, od strane Komisije za rješavanje stambenih potreba, Odbor direktora je, kao drugostepeni organ, donio Odluku o stavljanju van snage rang-listu Komisije za rješavanje stambenih potreba zaposlenih i rang listu za dodjelu kadrovskih stanova. Odlukom Ustavnog suda Crne Gore U-II br. 1/18 od 28. 3. 2019. godine, ukinuta je odredba odluke o rješavanju stambenih potreba državnih službenika i namještenika Glavnog grada, i to u dijelu trajanja ugovora o zakupu, koji glasi ‘najmanje jednu godinu prije raspisivanja oglasa’.

Kako se radi o istovjetnoj pravnoj stvari, jer je odredbom Pravilnika o rješavanju stambenih potreba zaposlenih u ‘Vodovod i kanalizacija’ d.o.o. Podgorica takođe vremenski ograničen datum ovjere ugovora o zakupu, što je po ocjeni Ustavnog suda protivno principima vladavine prava, jednakosti pred zakonom i zabrane diskriminacije, to jeOdbor direktora društva donio odluku da se stavi van snage rang lista i poništi oglas, imajući u vidu da su se u najvećem broju žalbi podnosioci pozivali upravo na odluku Ustavnog suda”, objasnili su iz VIK.

Objasnili su da je žalbeni postupak završen 9. septembra:

“Podatak da je u prvom žalbenom postupku bilo oko 50 žalbi, dok ih je u drugom samo 13, govori o uspješnosti ponovnog postupka”, tvrde iz VIK.

Iz tog podgoričkog preduzeća nijesu odgovorili ni ko su su bili članovi Komisije, da li su stambeno zbrinuli dva brata od kojih jedan više nije zaposlen u VIK, da li je tačno da je stan dobila i sekretar Komisije za izradu novog stambenog Pravilnika, koja je navodno već imala riješeno stambeno pitanje.

Bez odgovora je ostalo pitanje da li, zbog novih pravila, krov nad glavom nijesu obezbijedili bračnim parovima, godinama zaposlenim u tom preduzeću, ali ni da li su provjeravali vjerodostojnost podataka iz notarskih potvrda.

Makrid je prećutao i da li je tačno da su pojedini rukovodioci, koji nijesu uspjeli da stan dobiju od kote namijenjene za njih, dobili stan od kote planirane za ostale zaposlene, ali i ko će snositi odgovornost ukoliko se dokaže da je bilo zloupotreba prilikom raspodjele stanova.

Zgrada za radnike “Vodovoda i kanalizacije”, površine 5.095 kvadrata, započeta je u maju prošle godine, u zahvatu DUP-a „Servisno-skladišna zona”, a treba da ima 76 stanova.

Skoro 8.000 eura za dvije stambene komisije

Članovi Komisije za rješavanje stambenih pitanja, čiji zadatak je bio da boduju dokumentaciju zaposlenih ukupno je zaradila 5.200 eura za taj posao.

Predsjednik Komisije Bojan Mugoša dobio je 1.200 eura, a četiri preostala člana - Zoran Đekić, Nikola Marković, Natalija Blagojević i Ljiljana Mićanović po 200 eura manje.

“S obzirom na obim i značaj obavljenih zadataka za ovo društvo, visina utvrđene naknade smatra se opravdanom”, piše u rješenju o naknadama koje je potpisao Filip Makrid.

Petočlana komisija koja je radila na novom pravilniku podijelila je 2.600 eura. Predsjednik Komisije Nikola Jočić dobio je 600 eura, a po stotinu eura manje dobili su Dragica Milačić, Milenko Raspospović, Nataša Novaković i Zoran Đekić

Bonus video: