Stanari i protiv hotela Carina u svom dvorištu

Stanari solitera u centru Podgorice, gdje je kompanija “Carine” započela pripremu za izgradnju hotela sa četiri zvjezdice, do juče su sakupili preko stotinu potpisa za peticiju, a podršku im najavili i građani iz okolnih zgrada
472 pregleda 8 komentar(a)
Carine, Foto: Luka Zeković
Carine, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 14.09.2018. 19:28h

Stanari solitera u centru Podgorice, gdje je kompanija “Carine” započela pripremu za izgradnju hotela sa četiri zvjezdice, do juče su sakupili preko stotinu potpisa za peticiju, koju će predati gradonačelniku Ivanu Vukoviću, sa namjerom da se stopira taj projekat i uradi revizija projektne dokumentacije.

Podršku stanarima su najavili i građani iz susjednih zgrada, jer smatraju da bi “izgradnjom hotela, kao i planiranom dogradnjom u dvorištu zgrade iza solitera, bitno bio narušen kvalitet života u centru grada”.

“Nadamo se da će naša inicijativa da urodi plodom, jer to što su naumili da urade je protivno logici i struci. Sa dvorišne strane je planirana dogradnja na već uzurpiranom dijelu, kao i izgradnja novog hotela od nekoliko spartova”, istakao je arhitetka Pavle Popović.

On je kazao da se nada da će apel građana, kao što je slučaj bio i sa stadionom Malih sportova pod Goricom, gdje je bila planirana izgradnja vila, a što je stopirano, biti dovoljan da nadležni razmisle da li će dozvoliti da se ostvari naum “Carina”.

“Preko hiljadu građana je direktno ugroženo ovim planom. Stadion Malih sportova trebalo je da zamijene vile, ali taj plan je povučen. Realizacijom plana stanarima bi se suzio prostor i gledali bi u zid”, kazao je Popović.

Kompanija “Carine” počela je pripremu za rekonstrukciju ugostiteljskog objekta, a vlasnik Čedomir Popović kazao je “Vijestima” da će trajati desetak dana, nakon čega će početi rekonstrukciju.

Popović je kazao “Vijestima” da su za pomenute radove dobili građevinsku dozvolu i da posjeduju svu potrebnu dokumentaciju.

“Glavni radovi će trajati dva do tri mjeseca, a izvodiće se u fazama. Uložićemo oko tri miliona eura u hotel, koji će imati četiri zvjezdice. Hotel će imati tridesetak soba”, rekao je vlasnik “Carina”.

Arhitekta Popović je istakao da mu nije jasno kako je njegova struka mogla da dozvoli da projekat prođe.

Čedomir Popović je kazao “Vijestima” da je saglasnost na idejni projekat dao v.d. glavnog državnog arhitekte Dušan Vuksanović.

“Prema profesionalnom kodeksu arhitekata Podgorice, član društva nema u svom poslu interesa koji je iznad interesa društva u kojem djeluje. Osnovni cilj rada arhitekte je opšti i pojedinačni napredak među ljudima, kroz unapređenje sredine u kojoj žive. Zato se obavezuje da svojim radom ne učini ili ne doprinese nazadovanju ovih odnosa”, kazao je arhitekta Popović.

“Van svake pameti je da se narušava statika solitera”

Arhitekta Popović je istakao da je soliter izgrađen po svim parametrima struke, a da je dokaz za to što prilikom zemljotresa 1979. nije bilo oštećenja.

“A sada je namjera da se grade sobe, ruše pregradni i noseći zidovi, narušava statika. To je van svake pameti”, istakao je Popović.

Stanari su istakli da su već duže vremena izloženi grubom kršenju prava na slobodno korišćenje lične imovine i slobodu kretanja.

“Oko 150 stanara solitera svakodnevno se provlači između ugostiteljske terase na trotoaru ispred zgrade kako bi stigli do svojih ulaza. Soliter sa tri ulaza, 49 stanova i isto toliko porodica, od stambenog objekta sa nekoliko poslovnih prostora, protekle decenije je pretvoren u ugostiteljski objekat firme ‘Carine’, sa restoranom u suterenu, kafeterijom na prvom spratu, sa kuhinjom i sa baštom na trotoaru glavne saobraćajnice”, naveli su stanari.

Bonus video: