Stanari "Simpovke” sačuvali palme ispred zgrade

Kada su stanari primijetili da se uklanjaju palme ispred zgrade zbog biciklističke staze, pobunili su se i kontaktirali inspekcije
66 pregleda 2 komentar(a)
staza, Simpovka, Foto: Luka Zeković
staza, Simpovka, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 08.05.2017. 19:23h

Izgradnja dijela trase biciklističke staze u Moskovskoj ulici kod zgrade „Simpa” bila je stopirana nakon što su se stanari pobunili zbog uklanjanja zelenila.

Kada su stanari primijetili da se uklanjaju palme ispred zgrade, pobunili su se i kontaktirali nadležne inspekcije.

Nakon prijave, kako je kazala predsjednica Skupštine stanara jednog od ulaza u zgradi Danijela Grba, nadležna inspekcija je reagovala i zaustavila radove.

Iz Agencije za izgradnju i razvoj saopštili su da biciklistička staza u Moskovskoj ulici kod zgrade „Simpo“ neće biti izgrađena na zelenoj površini.

Pojasnili su da se radovi izvode prema revidovanom Glavnom projektu i izdatoj građevinskoj dozvoli.

„Na dijelu ispred restorana 'Carine' jednosmjerna biciklistička traka se iscrtava po postojećem trotoaru i od istog je razdvojena horizontalnom signalizacijom. Na ostalom dijelu ispred zgrade 'Simpa' biciklistička staza je u nivou trotoara od kojeg se odvaja betonskim taktilnim elementima i horizontalnom signalizacijom“, saopšteno je iz Agencije, dodajući da je zemljište pod biciklističkim stazama i trakama u vlasništvu Grada.

Radovi će biti završeni do polovine maja.

„Suština biciklističkih staza je, između ostalog, u suživotu sa prirodom, nerazumljivo je da se zbog interesa biciklista ta priroda devastira“, kazala je Grba.

Stanare su podržali i predstavnici nevladine organizacije „Biciklo.me“ koja se zalaže za izgradnju staza širom grada, a naglasili su da se staze ne bi trebalo da rade na uštrb zelenila.

Član te organizacije Blažo Crvenica smatra da bi nadležni iz lokalne samouprave trebalo da rade transparentnije kada je riječ o projektovanju biciklističkih staza.

„Mi smo bili uključeni u priču o izgradnji staza, ali ne i u projektovanje“, pojasnio je Crvenica, dodajući da se nada da će staze koje se budu kasnije izrađivale biti bolje, što bi bilo u interesu svih građana.

Biciklisti osim zamjerki na rješenja u izradi staza, imaju problem i sa kulturom vozača automobila koji se nepropisno parkiraju na stazama, kao i pješaka, koji i kada imaju dovoljno prostora koriste biciklističke staze.

Bonus video: