Stanišić: Vojvodić nije plaćao RDC-u

Stanišić: Obaveza plaćanja 900 hiljada eura je propisana Zakonom o budžetu za 2011-2014.
308 pregleda 0 komentar(a)
Slobodan Stanišić, Foto: Arhiva Vijesti
Slobodan Stanišić, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 31.03.2017. 17:45h

Dok su komercijalne i lokalne televizije morale da plaćaju obaveze prema Radio-difuznom centru (RDC), Javni servis to nije činio jer je bivši generalni direktor Rade Vojvodić tvrdio da su one neustavne.

Tako je ta medijska kuća došla u situaciju da je polovina njenog duga, od više od osam miliona eura, RDC-u.

Izvršni direktor RDC-a Slobodan Stanišić rekao je "Vijestima" da je prije digitalizacije (2015) RTCG godišnje za emitovanje trošio oko 1,2 miliona eura, a da su danas troškovi znatno manji - oko 480.000 eura.

Komentarišući izjavu bivšeg generalnog direktora RTCG-a Rada Vojvodića on je kazao da izmjene Zakona o javnim radio-difuznim servisima nijesu donesene politički.

Vojvodić je prije dva dana rekao "Vijestima" da je RTCG za njegova mandata poslovala pozitivno i da duguje samo 2,4 miliona RDC-u, te da su te obaveze nastale po osnovu zakona koji je plod “političke trgovine”.

Stanišić je juče objasnio da izmjene Zakona o javnim radio-difuznim servisima nijesu RTCG-u nametnule obavezu plaćanja 900 hiljada eura, već je to propisano Zakonom o budžetu za 2011-2014. godinu.

"To su pare koje je neko morao da plati, Ministarstvo kulture je dalo oko 300 hiljada, a oko 900 hiljada se nadomještavalo iz kase RDC-a. Nijesmo mogli izdržati toliki finansijski pritisak, jer su se struja i održavanje opreme za potrebe dva programa televizije i dva radija Javnog servisa morali platiti", kazao je Stanišić "Vijestima".

On je ocijenio da bi bilo najbolje rješenje da se RTCG-u fakturiše usluga, kao i ostalim komercijalnim televizijama koje moraju da izmiruju obaveze prema RDC-u. Ovo je praksa i u Hrvatskoj, gdje njihovo preduzeće "Odašiljači i veze" fakturiše obaveze direktno javnim servisima.

Javni servis po osnovnu emitovanja programa zemaljskim putem duguje RDC-u oko 4,5 miliona eura, nakon što je prije sedmicu okončan posljednji sudski spor između ove dvije kompanije. RTCG je i ove godine za emitovanje "čašćen" 80.000, s obzirom da su trenutni troškovi 480 hiljada, a Ministarstvo kulture (Vlada) je u 2017. godini za RDC opredijelilo 400 hiljada.

Ustavni sud je oborio donešenu izmjenu Zakona o radio-difuznim servisima, ali ne i Zakon o budžetu, koji je obavezivao RTCG da plaća RDC-u emitovanje.

Vlada je početkom godine svim komercijalnim medijima pomogla da plate dug RDC- u od 200.000 eura.

Bonus video: