Stanje rudara sve gore, Lazović: Neće biti sastanka

Prema riječima Stamatovića, zaposleni u Rudniku neće ostati bez odgovarajućih otpremnina
58 komentar(a)
Ažurirano: 02.05.2013. 19:57h

Predstavnik Vlade u Odboru direktora Rudnika boksita, Predrag Stamatović, apelovao je na zaposlene tog preduzeća koji su u štrajku, da prvenstveno razmišljaju o zdravlju navodeći da, u bilo kojoj varijanti, neće ostati bez odgovarajućih otpremnina.“Bez obzira na to hoće li ili neće do sastanka koji su radnici Boksita tražili sa potpredsjednikom Vlade, Vujicom Lazovićem, smatram da to nije razlog za dalji ostanak u jami”, kazao je Stamatović agenciji Mina-business.

TV Vijesti, Dijana Blagojević

On je radnike pozvao da razmišljaju o zdravlju i o budućnosti preduzeća, “koja je ugrožena ukoliko ne dođe do realizacije dugoročnih poslovnih aranžmana”. Prema riječima Stamatovića, zaposleni u Rudniku neće ostati bez odgovarajućih otpremnina.

Lazović je za RTCG kazao da sastanka neće biti, jer ne prihvata ultimatum.

Rudari nemaju dovoljno vazduha

Zdravstveno stanje 30 radnika nikšićkih Rudnika boksita, koji su šest noći zatvoreni u jami Biočki stan, sve je gore.

Predsjednik Samostalnog sindikata Rudnika boksita, Borisav Bojanović, kazao je da je nakon ponoći pozlilo dvojici radnika, kojima je ukazana ljekarska pomoć.

"Radnik Miloš Jokić je zadržan na liječenju na internom odjeljenju u nikšićkoj bolnici, dok se Igor Gardašević nakon primljene terapije vratio u jamu, iako mu je bilo određeno kućno liječenje", rekao je Bojanović.

Radnici se nalaze na oko pet kilometara od ulaza u okno i nemaju dovoljno vazduha.

U jami Biočki stan od petka veče protestuje grupa rudara nezadovoljnih što im Vlada nije odobrila pozajmicu od 320.000 eura

On je dodao da je na ulazak u jamu spremno još rudara, kojima se to ne dozvoljava zbog nedostatka vazduha. Silazak u jamu novih rudara bi, kako je objašnjeno, dodatno ugrozio život svih koji se u njoj već nalaze.

"Uslovi u jami, koja je prije tri godine zatvorena, izuzetno su teški. Vlaga je ogromna, zidovi se obrušavaju, temperatura je dva stepena, a grijanja nema", naveo je Bojanović.

Prema njegovim riječima, niko od nadležnih još nije posjetio rudare, niti je odgovorio na pozive Samostalnog sindikata Rudnika boksita na pregovore.

Bojanović je saopštio da se predstavnik Vlade u Odboru direktora Boiksita, Predrag Stamatović, u srijedu u telefonskom razgovoru raspitivao za zdravstveno stanje zatvorenih rudara, ali da konkretnih poteza za rješavanje teške situacije nije bilo.

On je kazao da su rudare u srijedu jedino posjetili predstavnici Saveza sindikata (SSCG).

Vlasnik Rudnika, Centralno-evropska aluminijumska kompanija, proizvodnju je zaustavio u novembru 2011.

Rudari su tražili pozajmicu od 320.000 eura za isplatu septembarske zarade i po 250 eura od oktobarske, uz garanciju potpisanim ugovorom vrijednim 600.000. Sada traže isplatu svih sedam zarada i hitno pokretanje proizvodnje.

Rudari su upozorili da će, ukoliko ne bude pozitivnog odgovora na njihove zahtjeve, prestati da uzimaju hranu i vodu, ali i prekinuti kontakt sa javnošću.

U Boksitima je zaposleno 314 radnika kojima se duguje sedam zarada, a za isplatu jedne neophodno je obezbijediti oko 240.000 eura. Njima se duguju još tri sporne zarade, iz perioda protesta rudara ispred upravne zgrade preduzeća 2010. godine.

Vlasnik Rudnika, Centralno-evropska aluminijumska kompanija, proizvodnju je zaustavio u novembru 2011. godine.

Galerija

Bonus video: