Stankoviću dali hiljade eura, Kneževiću ih uzeli

Administrativni odbor odlučio da se VDT Stankoviću isplati naknada zbog nekorišćenja odmora, a poslaniku Kneževiću ukine plata dok je na robiji
113 pregleda 32 komentar(a)
Ivica Stanković, Foto: Savo Prelević
Ivica Stanković, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 08.05.2018. 05:58h

Vrhovni državni tužilac Ivica Stankovića dobiće nešto više od 8.000 eura, jer dvije godine navodno nije koristio godišnji odmor.

Odluku da mu se isplati naknada štete za neiskorišćeni godišnji odmor za 2015. i 2016. godinu, 19. aprila donio je skupštinski Administrativni odbor.

Na istoj sjednici, to skupštinsko tijelo odlučilo je da osuđenom poslaniku Demokratskog fronta Milanu Kneževiću ukine platu dok ne odrobija četvoromjesečnu kaznu na koju je osuđen.

Prema saznanjima “Vijesti” Stanković je od tog Administrativnog odbora, čiji je predsjednik Ljuiđ Škrelja, tražio da mu odobore isplatu naknade za neiskorišćene odmore, jer zbog povećanog obima posla nije mogao da ih iskoristi.

Iz sekretarijata Administrativnog odbora “Vijestima” je juče odgovoreno da su na 38. sjednici, saglasno čl. 63 i 71 Zakona o radu, uvidom u odgovor Tužilačkog savjeta TS. br. 67/2018 od 29. marta 2018. godine, utvrdili da je Stankovićev zahtjev osnovan.

Objasnili su da su donijeli rješenje da se Stankoviću “isplaćuje na ime naknade štete za neiskorišćeni godišnji odmor iz 2015. godine od 33 radna dana, iznos od 4.010,16 eura obračunat prema zaradi koju zaposleni ostvaruje u mjesecu kad se nadoknađuje šteta”.

Isti iznos Stankoviću će biti isplaćen i za 33 radna dana neiskorišćenog godišnjeg odmora iz 2016. godine, odlučio je Administrativni odbor.

Nije poznato zbog čega konkretno Stanković nije koristio odmor.

Prema podacima Agencije za sprečavanje korupcije vrhovni državni tužilac mjesečno prima 3.821 euro. U dijelu koji se tiče pokretne imovine piše da raspolaže sa više od 62.500 eura u novcu na računima, od čega je malo više od 28.000 eura stambeni kredit od Uprave za imovinu.

U dijelu koji se odnosi na gotovinu, piše da ima 28.900 eura, od čega je 4.900 od prodaje automobila. Vlasnik je stana od 78 kvadrata, a u imovinskom kartonu se pominje i stan od 124 kvadrata, u kojem nema udjela, a dio je nepodijeljene bračne tekovine iz prethodnog braka.

Stanković je vlasnik dijela porodične zgrade i zemljišta.

Knežević ne može biti i robijaš i poslanik

Osuđenom lideru Demokratskog fronta Milanu Kneževiću “zamrznuto” je pravo da bude poslanik dok je na odsluženju četvormjesečne zatvorske kazne.

Tu odluku donio je skupštinski Administrativni odbor 19. aprila, obrazlažući da Knežević ima pravo da se najkasnije 30 dana od islaska iz zatvora javi poslodavcu, odnosno vrati na posao.

U rješenju koje potpisuje Luiđ Škrelja, piše da su članovi Administrativnog odbora na nesumnjiv način, iz dopisa koji im je 5. aprila poslao Zavod za izvršenje krivičnih sankcija, utvrdili da se poslanik Knežević od 20. marta nalazi na izdržavanju kazne zatvora.

Obrazložili su da njihovom odlukom upravo od tog datuma Kneževiću miruju prava i obaveze.

“Članom 76 stav 1 tačka 3 Zakona o radu, predviđeno je da zaposlenom, između ostalog, miruju prava i obaveze iz rada i po osnovu rada, ako odsustvuje sa rada zbog izdržavanja kazne zatvora, mjere bezbjednosti, vaspitne ili zaštitne mjere u trajanju do šest mjeseci”, piše u obrazloženju odluke.

Oni su, pozivajući se na stav 3 istog člana tog Zakona, poručili Kneževiću da ima pravo da se u roku od 30 dana, od dana prestanka razloga zbog kog su mu mirovala prava, vrati na rad kod poslodavca:

“Na isto ili drugo radno mjesto koje odgovara njegovom stepenu stručne spreme, odnosno nivou obrazovanja i zanimanja”.

Knežević je osuđen na četiri mjeseca zatvora jer je 17. oktobra 2015. fizički nasrnuo na policajca ispred Skupštine.

Bonus video: