Stanova za prosvetare u Budvi nema iako je uloženo 15 miliona

Od početka te priče promijenilo se 12 gradonačelnika i 8 ministara
1949 pregleda 1 komentar(a)
Ne nazire se završetak radova, Foto: Vuk Lajović
Ne nazire se završetak radova, Foto: Vuk Lajović

Vjerujem da ćemo se ovdje krajem 2016. ponovo sresti, kada će biti uručeni ključevi, kazao je tadašnji ministar prosvjete Predrag Bošković kada je prije četiri godine postavio kamen-temeljac za tri solitera sa 148 stanova za budvanske prosvjetne radnike.

Ministri su se promijenili, kao i gradonačelnici, a ključevi stanova nijesu uručni jer zgrade u naselju Dubovica nijesu završene.

Priča o rješavanju stambenog pitanja za zaposlene u pet budvanskih školskih i predškolskoj ustanovi “prosvlavlja“ jubilej - dvije decenije.

Završetak radova se ne nazire, iako je Opština u projekat uložila devet miliona eura, a stambena zadruga “Solidarno“ šest. Navodno, fali još gotovo petina uloženog novca, a prosvjetni radnici ne znaju ni po kojoj cijeni će plaćati kvadrat stana.

“Od kada smo u priči o stanovima, promijenili smo 12 gradonačelnika i osam ministara. Mislim da se time sve reklo, a riješeno nije još ništa“, navode prosvjetari u pismu dostavljenom “Vijestima”.

O navodnim propustima u realizaciji projekta upoznali su i Agenciju za antikorupciju, a spisi su predati i tužilaštvu koje odavno češlja dokumentaciju. “Svi rokovi su odavno probijeni za završetak radova. Svjesni smo da je u pitanju nedostatak novca kako bi se projekat doveo do kraja, ali isto tako znamo da je ogroman novac utrošen, a zgrade se ne završavaju, stoji se sa radovima, a mi nemamo nikakvih informacija, niko nam se ne obraća, ne podnose se nikakvi izvještaji... Da li će iko snositi bilo kakvu odgovornost za ovako štetan projekat i da li će on biti uopšte realizovan? Nemamo više vremena za čekanje, jer nećemo biti u mogućnosti podići kredit za stan. Ovo je projekat zadruge ‘Solidarno’- kupovina stanova pod povoljnim uslovima. Povoljni uslovi su da je cijena kvadrata u početku obećana da neće preći cifru od 650 eura, a posljednja informacija je da ta cijena neće biti održiva, s obzirom na utrošena sredstva. Ako je ovo socijalni program, neka nam neko objasni kako neko ko ima platu oko 550 eura može da se upusti u otplaćivanje ovakvog jednog stana, a pritom ne zna ni kolika će rata biti, niti pod kojim bančinim uslovima, kolikom kamatom“, naveli su prosvjetni radnici.

Upozorvaju da megalomski projekt nijesu tražili i da im je to nametnuto. Opština ne namjerava da uloži više ni euro u projekta, jer je potrošeno više novca nego što je uložila za rješavanje stambenog pitanja svojih radnika. Stambena zdruga “Solidarno“ zatražila je od Opština da obezbijedi novac da se dovrši 18 odsto preostalih radova.

Doskorašnji gradonačelnik Dragan Krapović sačinio je službenu zabilješku, u kojoj je navedeno da su predstavnici stambene zadruge upućeni da novac potraže od Ministarstva prosvjete, a da je Opština ustupila prosvjetnim radnicima garažni prostor, čiju je izgradnju platila gotovo dva i po miliona. Krapović je detaljno u zabilješci naveo hronologiju cijelog projekta i šta je sve lokalna uprava uložila.

U zabilješci se navodi da je Opština u julu 2006. ugovorom prenijela u vlasništvo parcelu od 3.343 kvadrata svoje zemlje na OŠ “Stefan Mitrov Ljubiša“, JPU “Ljubica Jovanović – Maše“ i SMŠ “ Danilo Kiš“. Te školske ustranove su 2003. zaključile ugovor sa stambenom zadugom “Solidarno“ o izgradnji objekta. Potom je Skupština donijela i odluku kojom su prosvjetari oslobođeni plaćanja komunalija u iznosu od četiri miliona eura. Uslijedili su problemi, jer je došlo do obrušavanja brda, pa je projekt doživio promjenu, jer su morali da izgrade garaže, što je finansirala Opština sa 2,45 miliona eura, od kojih je zaključno sa 31. decembrom prošle godine izmireno 1,8 miliona.

“I pored svih uloženih napora od strane Opštine, stambena zadruga ‘Solidarno’ se obratila zahtjevom za odobrenje dodatnih sredstava u cilju završetka projekta. Cijeneći sve neophodno, mišljenja smo da je projekat izgradnje stanova za prosvjetne radnike nije racionalno planiran i da je nepravedno dugo trajao uz prevelike preuzete obaveze Opštine”, napisao je Krapović prilikom napuštanja funkcije gradonačelnika.

On je juče rekao “Vijestima“ da je Ministarstvo prosvjete adresa da se obezbijedi preostali novac, a da će Opština uložiti još milion, koliko košta izgradnja ulice do zgrada.

“Vijestima“ je u administraciji novog gradonačelnika Marka Bata Carevića rečeno da Opština nije u mogućnosti više da ulaže, jer je iz lokalne kase otišlo toliko novca da je lokalna uprava svim prosvjetarima mogla da kupi stan. Iz Ministarstva prosvjete “Vijestima” nije odgovoreno kada će biti završene zgrade, koliko će koštati kvadrat stana i da li će pokrenuti postupak preispitivanja odgovornosti onih koji su doveli prosvjetne radnike u nezavidnu situaciju.

Sindikalac uvjeren da će se problem riješiti

Predsjednik budvanskog Sindikata prosvjete i potpredsjednik Sindikata prosvjete Crne Gore Nikolaj Knežević kaže da je uvjeren da će biti riješen problem u vezi s nedostatkom novca za završetak zgrada.

“Imali smo sastanak sa Carevićem, upoznali ga detaljno sa situacijom i dosadšnjim tokom projekta. On je pokazao razumijevanje za naš problem nedostatka finansijskih sredstava, prouzrokovanih neplaniranim troškovima sanacije klizišta, pada brda i temeljnih jama. Očekujemo uključivanje lokalne samouprave i državnih organa koji su takođe prepoznali problem i pokazali volju da se konačno 18 odsto nezavršenog objekta završi u najskorijem roku“.

Bonus video: