Stanovnici Nedakusa za štetu od poplava krive Željeznicu

“Evo, vidite pragove od željezničkih šina dokle su doplivali i kako su razbacani po njivi”, kaže Došljak
112 pregleda 0 komentar(a)
Nedakusi, Foto: Jadranka Ćetković
Nedakusi, Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 13.06.2013. 18:12h

Mještani bjelopoljskog naselja Nedakusi koji žive u blizini pruge, a kojima su u prekjučerašnjem nevremenu poplavljene kuće, tvrde da su za sve krivi loši propusti Željeznice i još lošije urađena kanalizacija.

Vujadin Došljak je kazao “Vijestima” da propuste niko ne čisti i ne održava. Njegovi vrtovi ispod magistralnog puta, u pojasu poplava, potpuno su uništeni.

“Evo, vidite pragove od željezničkih šina dokle su doplivali i kako su razbacani po njivi”, kaže Došljak.

Kao jedan od razloga, osim lošeg propusta, Fetić je istakla i loše urađene kanalizacije

On je, dodao je, izmjerio dubinu propusta ispod magistralnog puta, koji, napunjen zemljom i muljem, jedva dostiže 45 centimetara.

Mirela Bahor je ispričala da je voda nadošla za kratko vrijeme i da nije mogla da otiče.

“Jetrva i ja smo svom snagom držale vrata da voda ne prodre u kuću, ali nijesmo uspjele. Sve mi je uništeno. Voda je za kratko vrijeme nadošla do jednog metra”, rekla je kroz suze Bahor.

Njenoj komšinici Vasviji Fetić voda je potpuno uništila donji sprat kuće.

“I ono aparata što je preteklo danas ne radi”, ispričala je Fetić, kojoj je kuća poplavljena peti put u posljednjih nekoliko godina. U dva navrata voda joj je uništila sve u kući.

I ona kao glavni razlog poplava navodi propuste “koje niko ne održava”.

“Ja ih kumim, molim, bar da pokose travu ponekad. Ali nema šansi, neće ni da čuju”, kazala je Fetić.

Njena komšinica je dodala da je prinuđena da kosi travu oko propusta.

“Izbetonirala sam nasip dužinom dvorišta, ali uzalud. Voda mi je prodrla prvo u hodnik. Kad je počela da kulja na sve strane ja sam samo plakala i gledala šta da spasavam prvo”, rekla je Fetić.

“Obišli smo danas sve kuće koje su poplavljene i Opština će pomoći najugroženijima u skladu sa svojim mogućnostima”, kazao je Femić

Nemoćnoj ženi poslije svake poplave opštinari su obećavali pomoć.

“Nikad ništa od toga. Evo koliko mi je puta poplavljena kuća i ništa mi nijesu pomogli. Sve moram sama”, kazala je ona.

Kao jedan od razloga, osim lošeg propusta, Fetić je istakla i loše urađene kanalizacije.

“Prije dvije godine, poslije kiša, kanalizacija iz sela se izlila u moje kupatilo i po čitavoj kući. Sve je bilo uništeno”, dodala je ona.

Sa njom se slažu komšije Milovan Nišavić i Milosav Bulatović.

“Izgradio sam kuću prije 35 godina. Donji sprat mi je potpuno uništen”, kazao je Bulatović.

Nišavić je istakao da su se “dvadeset puta do sada sami organizovali i čistili propust”.

“Što bi to mi radili da hoće iko da ih očisti. Na to nas najviše natjera kanalizacija, jer postoji opasnost da se izlije u dvorišta i kuće”, ispričao je Nišavić.

Željko Radović, čija je kuća takođe uništena, kazao je da propusti ne mogu da prime velike količine vode čak i kada bi bili čišćeni. On tvrdi da su, osim vatrogasne jedinice, zatajile sve službe.

“Kad se ovo desi najpotrebniji su najloni, velike kese, da se spasi bar ono malo što je ostalo. Ili da neko dođe da transportuje ono što je uništeno. Niko nas, u noći poplave, nije pitao ni da li imamo gdje da spavamo, niti su ovim ljudima ponuđeni bar neki sendviči”, kazao je Radović.

“Svi propusti su radili, ali njihov kapacitet nije mogao da podnese tolike količine vode”, kazao je Luković

Predsjednik komisije za procjenu šteta od elementarnih nepogoda Vladimir Femić kazao je da je u Nedakusima i Rasovu oštećeno više od 15 kuća, uglavnom prizemlja i podrumkse prostorije.

“Obišli smo danas sve kuće koje su poplavljene i Opština će pomoći najugroženijima u skladu sa svojim mogućnostima”, kazao je Femić.

Služba zaštite i spasavanja intervenisala je juče u Rasovu, kod porodice Šebek, i u Nedakusima, kod porodice Nedović, gdje su crpili vodu iz sprata i podruma.

“Stanje je mnogo bolje. Iako pada kiša očišćeni propusti su omogućili vodi da teče u pravom smjeru, a sada ostaje da se očisti sav taj mulj koji su nanijele bujice”, kazao je komandir Zoran Puletić.

On je istakao da je najveći uzrok poplave ljudski faktor, zbog zapušenosti propusta raznim otpadom i smećem.

“Te propuste svakako bi trebalo produbiti i češće čistiti, jer kada su naišle buične vode za nepunih pola sata stvoreno je jezero koje nije imalo gdje da otiče”, kazao je Puletić.

Sekretar Sekretarijata za urbanizam i komunalne poslove Dejan Luković kazao je da je odgovornost za poplave podjednako na Opštini, Željezničkoj stanici i nesavjesnim građanima.

Problem Nedakusa su potoci iznad naselja koji se poslije obilnih kiša pretvaraju u bujice

“Svi propusti su radili, ali njihov kapacitet nije mogao da podnese tolike količine vode”, kazao je Luković.

Građani su, rekao je on, u propuste, osim gajbi, guma i raznog otpada, sproveli kanalizacione cijevi, što je, svakako, umanjilo njihovo funkcionisanje.

“Lokalni put u Nedakusima, koji je preksinoć prekinut i raskopan, juče je pušten u saobraćaj. U Opštini već rade na novom projektu propusta na lokalnom putu koji je bio prekinut. Svjesni smo krivice da Opština nije trebalo da dozvoli korišćenje propusta za razne cijevi, kao i otpad”, kazao je Luković.

Komunalna policija je inicirala hitan sastanak sa Opštinom i Željeznicom kako bi se što prije sanirao postojeći problem.

Problem Nedakusa su potoci iznad naselja koji se poslije obilnih kiša pretvaraju u bujice, a propusti, koji su rađeni kad i pruga, ne mogu da otpuste tolike količine vode. Mještani su kazali da je problem i to što je oko 100 kuća priključeno na kanalizaciju koja je loše urađena.

Psi u lancima vukli kućice po dva metra

U naletu poplave dio Nedakusa odlijegao je prekjuče od cviljenja psa Čupka i “komšije”, zlatnog retrivera Lea, koji su bili zarobljeni u vodi. Čupko je lanac sa kućicom vukao prema domu vlasnika Izeta Bahora.

“Evo, vidite tragove. Čupko je u borbi odvukao kućicu prema nama više od dva metra od mjesta gdje je bio vezan”, ispričala je Izetova supruga Mirela Bahor. Kad je jurnula voda, niko nije znao šta prije da spasava.

“Izet je zaplivao i nekako dograbio psa i prekinuo lanac kojim je bio vezan. Spasio ga je u posljednjem momentu”, kazala je Mirela. Slično se desilo sa zlatnim retriverom, koji je bio zarobljen u garaži u susjednom dvorištu Bulatovića. Njega je spasio Milovan Nišavić.

ŽICG: Nema veze sa nama Podgorica

"Željeznička infrastruktura nije i ne može biti odgovorna za održavanje kanala za odvod vode koji nijesu u njenoj nadležnosti", saopštila je juče “Vijestima” PR tog preduzeća Mirjana Vujović.

“Ovdje se već duže vrijeme javlja problem odvodnjavanja vode usljed naglog dotoka, s obzirom na to da od pružnog pojasa zemljani kanal, dužine od oko 250 metara, vodi kroz privatna imanja do uliva u rijeku Lim i ne održava se, te zbog pomenutog dolazi do razlivanja vode i izazivanja poplava”, piše u odgovoru Vujović na pitanja “Vijesti”.

Dodaje se da “ŽICG nema obavezu, a ni pravo održavanja kanala van pružnog pojasa”. Ipak, dodaje se, “ŽICG je kao ispomoć u ovoj situaciji angažovala 16 pružnih radnika i stručno osoblje kako bi pomogla mještanima Nedakusa u sprečavanju nanošenja većih šteta izazvanih ovom poplavom”.

“ŽICG u bjelopoljskom naselju Nedakusi ima tri propusta za odvod vode - jedan u km 296+169, drugi u km 296+497 i treći u km 296+627. Ovi propusti su širine jedan i prosječne visine 1,5 metara. Svi propusti su u zoni pružnog pojasa bili očišćeni u punom profilu i nijesu mogli biti uzrok polave”, odgovorila je Vujović. S.P.

Bonus video: