Stanovnici Reževića obnavljaju mlin za mljevenje maslina star više od dva vijeka

Mještani nemaju tačan podatak kada je mlin napravljen, ali kažu da potiče iz srednjeg vijeka
187 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 27.10.2011. 20:58h

Stari mlin za mljevenje maslina, star više od dva vijeka, u mjestu Skočiđevojka, nadomak Reževića, jedan od najutentičnijih na našem primorju, koga je zub vremena potpuno uništio, zahvaljujući grupi mještana obnovljen je, a ubrzo bi mogao da postane i turistička atrakcija.

I dok najstariji mještani i ne pamte kada je mlin bio u funkciji, nesvakidašnjom gradnjom, i to isključivo od kamena, gdje su stari kamenoresci iz tog paštrovskog kraja pokazali svoja građevinarska umjeća praveći i krovni svod od kamena, što je taj mlin i činilo jedinim na tim prostorima, mala kamena kuća ponovo je dobila svoj izgled od kraja 17. vijeka, od kada datiraju spisi o njegovom postojanju.

Nakon što je krovni svod bio napukao, a samo se čekao dan kada će se potpuno urušiti, mještani su, kazao je mještanin Ivo Zenović, svojim donacijama odlučili da ga obnove i vrate mu funkciju koju je imao.

“Teško je doći do preciznih podataka kada je mlin napravljen, ali znamo da potiče iz srednjeg vijeka. Gledajući ga kako je građen, pretpostavljamo da je star više od dvjesta godina. To su gradili naši djedovi, pradjedovi, čukundjedovi - vidite kakva je to građevina kada je preživjela zemljotres. Odlučili smo da ga renoviramo”, priča Ivo Zenović, uvjeren da će mlin, kada buide u potpunosti obnovljen, biti i mjesto gdje će namjenski dolaziti turisti.

Mještani hoće da ga rekonstruišu, kako bi ga sačuvali od uništenja i ostavili za nove generacije

On je naveo da su mještani željeli da ga rekonstruišu, kako bi ga sačuvali od uništenja i ostavili za nove generacije.

“Unutra ćemo da ga zadržimo ovakvim kakav jeste. Ovako neka ostane, a spasili smo ga mi seljani za dušu naših djedova i pradjedova koji su se mučili. Pogledajte kako su to gradili teškom mukom, kako je to klesano i kako je došlo do tih temelja”, istakao je Zenović.

On je rekao da je plan bio da mještani spasu mlin od pada.

“Spolja postavljamo međe kako ga ne bi voda štetila kada su kiše. Mlin ima 264 kvadrata zemlje okolo. Napravićemo pozide, da se ogradi žicom i, maltene, da ostane kao istorijski spomenik. Mnogo će biti interesantan za buduće generacije, jer ovo nemate nigdje da vidite”, kazao je Zenović.

“Sve do sada smo finanisrali iz svojih džepova"

On je pozvao sve one koji žele da pomognu da se završi rekonstrukcija mlina da pomognu.

“Sve do sada smo finanisrali iz svojih džepova. Obratili smo se mnogima, znamo kakva je situcija, ali svaki euro je dobrodošao”, kazao je Zenović.

Kamen sa unutrašnje strane spriječio rušenje

Zenović je naglasio da je mlin od rušenja spasio način na koji je građen.

“Spasilo ga je što je sa unutrašnje strane građen kamenjem, a sa spoljne nezavisno. Da je građen kao cjelina sigurno bi pao. Ovaj mlin nije bio u funkciji više od sto godina. U Reževićima ima mlinova, ali nema ovakvih sa kamenim voltom. Ima mlinova u sastavu kuća, ali ovako izdvojemo, nezavisno od kuće nema. Ovdje se nekada mljela maslina, tu je bio točak, bila je drvena gredica koja je služila ili ručno da se okreće, ili sa konjem, magarcem. Ima dva strževa jaka drveta koji su presu stezali povremeno i to presovali. Kako se presuje, uveče opušta, pa se to opet pritegne”, objasnio je Zenović.

Smokva ušla u temelj

Zenović je naveo da su mještani jedan zid morali potpuno da poruše, jer je divlja smokva potpuno ušla u temelje i zid mlina.

“Velikom mukom smo je izvadili. Korjena i smokve ima više od tone. To je pravo čudo. Sve nas je iznenadilo koliko je to ušlo u temelje mlina. Morali smo zid nanovo da zidamo, vraćali smo kamen po kamen, kako je to nekada bilo”, kazao je Ivo.

Galerija

Bonus video: