Stari kabl iz KAP-a ugrožava bezbjednost i poslovanje

Iz Aerodroma Podgorica ističu da sve čine da se što prije realizuje projekat koji bi osigurao pouzdano napajanje strujom
2145 pregleda 0 komentar(a)
Aerodrom Podgorica, Foto: Boris Pejović, Boris Pejović
Aerodrom Podgorica, Foto: Boris Pejović, Boris Pejović

Aerodrom Podgorica godinama se napaja strujom sa starog i nepouzdanog kabla iz Kombinata aluminijuma, što predstavlja rizik za ljude i imovinu.

To su potvrdili “Vijestima” iz Aerodroma Crne Gore, ističući da je postavljanje novih strujnih kablova od suštinskog značaja za efikasno funkcionisanje kompanije i sigurnost vazduhoplovnog saobraćaja.

“Postojeća stara i nepouzdana kablovska infrastruktura u okviru Kombinata aluminijuma Podgorica bila je uzrok nestajanja struje na Aerodromu Podgorica... Nestabilnost glavnog i rezervnog izvora napajanja strujom predstavlja najprije veliki rizik po ljudstvo i objekte, a zbog otkazivanja letova nanose štetu poslovanju i imidžu Aerodroma”, saopšteno je “Vijestima”.

Ističu da su, kao odgovorno preduzeće, uporni u nastojanju da se što prije realizuje projekat koji bi osigurao pouzdano napajanje električnom energijom.

“Dva nova strujna kabla bila bi postavljena od trafo-stanice na Aerodromu Podgorica do trafo-stanice 5, što je u skladu sa planskim dokumentom Lokalna studija za lokaciju aerodroma Podgorica. Međutim, za realizaciju ovog projekta potrebno je stvoriti niz preduslova, na čemu smo u proteklom periodu aktivno radili. Dobijeni su urbanističko-tehnički uslovi za dva nova kabla koje je izdao Sekretarijat za planiranje prostora i održivi razvoj Glavnog grada i izrađen je geodetski elaborat. Takođe, pokrenut je postupak za dobijanje saglasnosti svih vlasnika parcela na kojima će se predmetni kablovi naći”.

Napomenuli su da je projektni zadatak završen i da slijedi priprema glavnog projekta.

“Ovaj dokument, čiju izradu očekujemo početkom sljedeće godine, trebalo bi da odgovori i na vremenske okvire realizacije investicije i njenu vrijednost”.

U dopisu tog preduzeća Sekretarijatu za planiranje i uređenje prostora u Podgorici, upućenog krajem juna ove godine, navodi se da projekat za novo napajanje urađen još 2005. godine i da su tada nadležni dali dozvolu da se novi kabl postavi uz željezničku prugu.

Tada su tražili da se na zajedničkom sastanku utvrde koraci u cilju efikasnog rješavanja problema.

Iz Ministarstva održivog razvoja i turizma su nadležnima iz Aerodroma saopštili da kablovi nijesu predviđeni i ostalim planskim dokumentima, koji uređuju prostor između Aerodroma Podgorica i trafo-stanice “Podgorica 5”, ali da se mogu postaviti u skladu sa propisima lokalne samouprave do donošenja plana generalne regulacije i sugerisali im da se obrate Glavnom gradu.

Bonus video: