Starosjedioci krivi za urbanistički haos u Budvi

Mnogi su gradili na divlje - sprat, kuću, zgradu, čak i cijela naselja
538 pregleda 29 komentar(a)
Budva, Foto: Vuk Lajović
Budva, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 18.08.2018. 07:35h

Urbanističkom uništavanju Budve najviše su doprinijeli njeni stanovnici - starosjedioci, potvrđuje spisak zahtjeva za legalizaciju.

U zakonskom roku, podneseno je više od 3.200 zahtjeva za legalizaciju, a na spisku je najviše Budvana, građevinskih kompanija, Rusa, po koji Irac i Englez...

Mnoge budvanske porodice gradile su na divlje u protekle tri decenije - sprat više, pomoćni objekat, kuću ili zgradu, čak i cijela naselja.

Skupština Opštine usvojila je na posljednjoj sjednici Odluku o visini naknade za bespravne objekte, što je preduslov za početak legalizacije od koje se očekuju milioni.

“Prema evidenciji, zaključno sa 16. julom do kada je bio rok za predaju zahtjeva za legalizaciju bespravnih objekata, ukupno je predato 3.225 zahtjeva za područje naše opštine“, soapšteno je “Vijestima“ iz Opštine.

Spisak divljih graditelja oslikava stanje koje je godinama vladalo u Budvi - gradilo se na divlje, a inspekcije su ćutale, izbori su se održavali uz obećanja da neće biti rušenja besprave gradnje, da bi Budva postala betonski Frankeštajn, kako je mnogi nazivaju.

Među divljim graditeljima su pripadnici praktično svih političkih partija, funkcioneri - bivši i sadašnji, ali i navodni borci za sprečavenje uništavanja Budve.

Divlja gradnja praktično je bila legalizovana od 2005. do 2010. godine, kada je Budva doživjela građevinski bum. Zbog nedostatka planskih dokumenata, a u želji da što prije izgrade zgrade i stanove prodaju tada ruskim i ukrajinskim kupcima, kao pečurke su nicale višespratnice, kuće i vile na kompletnom području Opštine.

Trend su nastavili i doseljenici - iz Crne Gore i inostranstva, pa na spisku za legalizaciju ima više od stotinu državljana Rusije, Ukrajine, Engleske, Irske...

Opština Budva od legalizacije očekuje milionski priliv koji bi, prema najavama, trebalo da bude iskorišćen za izgradnju putne, ali i vodovodne i kanalizacione mreže.

Kvadrat do 232 eura u ekskluzivnoj zoni

Budva je podijeljena u pet zona, a legalizacija je najskuplja u ekskluzivnoj zoni gdje kvadrat osnovnog stanovanja košta 124,12, do 232,72 eura za zgrade veće od 1.500 kvadrata.

U prvoj zoni legalizacija kvadrata košta 99,30 za objekat osnovnog stanovanja, do 186,18 eura.

U drugoj zoni iznosi od 82,75 eura za objekat do 200 kvadrata, do 155,14 eura.

U trećoj zoni cijena je 66,20 eura za osnovno stanovanje, do 124,12 eura. Najjeftinije je u četvrtoj zoni - 57,92 eura, odnosno 108,60.

Bonus video: