Starosjedioci Pržna: Spasite nas od novog betoniranja

“Pržno je bio izvanredan krajolik sa ribarskim naseljem... Ali, Opština je donijela planski dokument po kome je omogućena ovolika gradnja..."
125 pregleda 11 komentar(a)
Pržno, Foto: Vuk Lajović
Pržno, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 10.10.2015. 20:06h

Starosjedioci Pržna pozvali su novu budvansku upravu da zaustavi betoniranje i spriječi dalju izgradnju stanova za tržište, koja prijeti da potpuno uništi nekada idilično ribarsko naselje.

Ilija Kažanegra kazao je “Vijestima” da bi trebalo preispitati DUP Pržno - Podličak i upozorio da se od početka građevinskog buma “nekontrolisano gradi”.

“Pržno je bio jedan izvanredan krajolik sa ribarskim naseljem, inspiracija velikom broju umjetnika... Opština je donijela planski dokument po kome je omogućena ovolika gradnja. Treba ga preispitati, jer je u Pržnu ostalo još dosta prostora na kome je predviđena stanogradnja. Nemamo ništa protiv da ljudi koji imaju svoju zemlju grade, ali nikako stanove za tržište, jer smo i onako prebukirani vikend stanovima... Još ima vremena da se preispitaju planski dokumenti i učini šta je moguće i dovede Pržno u koliko-toliko urbanistički red“, poručio je Kažanegra.

Jedan od najstarijih Paštrovića Stanko Mitrović, rekao je da bi trebalo preispitati odluku Opštine i da mještane niko ništa nije ni pitao:

“Ko je odlučio u ime nas mještana, koji smo prije tri decenije tu zemlju dali za gradnju mjesnog centra u kome su bile prodavnice, ambulanta, restoran, pošta, banka... Niko nas nije ni pitao, a odluke se donose na Skupštini. Ako mu je omogućeno da gradi poslovne objekte koji su tu nekada bili, neka ih i izgradi, ali ne stanove za tržište”.

Kažanegra je pojasnio da je zemlja eksproprisana 1978. za potrebe izgradnje mjesnog centra, istakavši da su svi mještani bili saglasni, iako je cijena bila niska.

“Bila je predviđena i velika bioskopska sala, nažalost nikad nije izgrađena, ali su svi drugi sadržaji napravljeni... U budućem objektu, Opština će dobiti poslovne prostore i garaže, ali mi smatramo da objekat predviđen u šest etaža, dvije garažne i četiri poslovno-stambene, treba smanjiti za dvije etaže stanova”.

Kažanegra je ocijenio da su godinama iz Pržna odlazili milioni od naplate komunalija, a da se novac nije ulagao u mjesto.

Oni su saopštili da sada čekaju kako će se prema njihovom zahtjevu postaviti budvanska vlast, na čelu sa Srđom Popovićem.

Kažanegra: Planiraju da grade na mjestu teniskih terena i maslinjaka

Kažanegra je kao primjer najavljene stanogradnje naveo i poslovno-stambeni kompleks koji planira da gradi Atlas gupa preko puta hotela “Maestral”.

Opština je ustupila atraktivnu parcelu, pored nekadašnjeg oronulog poslovnog centra, u kome firma Atlas invest biznismena Duška Kneževića ima većinu polovnog prostora.

Zauzvrat bi, kaže Kažanegra, trebalo da dobije 560 kvadrata poslovnog prostora i 100 garažnih mjesta.

On je upozorio da je DUP-om na mjestu teniskih terena i maslinjaka u kompleksu hotela “Maestral“ predviđena gradnja.

Ukoliko se to izgradi, kaže Kažanegra, hotel će u potpunosti odvojiti mjesto od plaže.

Bonus video: